RURALNI RAZVOJ

Ministarstvo poljoprivrede: Objavljena su tri nova natječaja vrijedna 280 milijuna kuna

Zahtjev za potporu može se popuniti i podnijeti u AGRONET-u u razdoblju od 16. srpnja do 30. rujna 2021. godine
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede
 Davor Pongracic/CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su u srijedu objavljena tri nova natječaja iz Programa ruralnog razvoja, a njihova je ukupna vrijednost 280 milijuna kuna.

Riječ je o tri natječaja Programa ruralnog razvoja namijenjena podizanju novih i/ili restrukturiranju postojećih višegodišnjih nasada, podizanju novih vinograda i/ili restrukturiranju vinograda stolnih kultivara te uspostavi proizvođačkih grupa i organizacija.

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za objavljene natječaje je 280 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Putem operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada planirano je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru voćarstva, pri čemu vrijednost raspoloživih sredstava u sklopu novog natječaja iznosi 200 milijuna kuna.

Fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru voća sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija mogu popuniti i podnijeti zahtjev za potporu u AGRONET-u od 16. srpnja do 30. rujna 2021. godine.

U svrhu podizanja konkurentnosti sektora vinarstva, putem operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planirana su ulaganja u uređenje, opremanje i sadnju vinograda, a putem novog natječaja na raspolaganju je ukupno 70 milijuna kuna.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru vina sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija, a zahtjev za potporu se može popuniti i podnijeti u AGRONET-u također u razdoblju od 16. srpnja do 30. rujna 2021. godine.

Novi natječaj u sklopu operacije 9.1.1. Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija vrijedan je 10 milijuna kuna te predviđa aktivnosti iz poslovnih planova priznatih proizvođačkih organizacija, pri čemu se stopostotna potpora odobrava na razdoblje do pet godina u maksimalnom iznosu do 500 tisuća eura.

Prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije koje su priznate nakon 1. siječnja 2018. godine i kojima je odobren poslovni plan od strane Ministarstva poljoprivrede, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 14. lipnja do 14. srpnja 2021. godine.

Iz Ministarstva su ujedno izvijestili o promjeni roka za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu natječaja za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica u sektoru peradarstva te je sad rok za prijavu razdoblje od 14. lipnja do 14. rujna 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:42