ZELENO SVJETLO

Ministarstvo poljoprivrede: Opet je dopuštena svinjokolja, evo pod kojim uvjetima

Europska komisija (EK) donijela je pozitivnu odluku za Hrvatsku

Arhivska fotografija

 Robert Fajt/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je Europska komisija (EK) donijela pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom je omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja.

Iz Ministarstva u priopćenju navode kako je na današnjem sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK), kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

"Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Europske komisije (EK) i država članica", istaknuli su iz Ministarstva.

‘Uvođenje novih zona‘

Napominju i kako o opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. studenog ove godine nije zabilježen niti jedan novi slučaj pojave ASK.

"Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda", kazali su iz Ministarstva.

Posebice ističu da je "osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije".

Iz Ministarstva ocjenjuju kako je ovo "veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija".

Također su čestitali i zahvalili odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

"Napori i provođenje svih mjera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogle sektoru i omogućili trgovinu svježim mesom i svinjokolju na gospodarstvima za vlastite potrebe", zaključuje se u priopćenju.

Plenković: Od idućeg tjedna dozvoljena svinjokolja

Nešto ranije, premijer Andrej Plenković objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da će od idućeg tjedna biti omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta.

"Danas je Stalno odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuje regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce. Odluka stupa na snagu idući tjedan", objavio je Plenković.

Čestitao je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima "koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju ASK i očuvanju proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj"

"Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka proširena je i na Osječko-baranjsku županiju", kaže se u objavi premijera na X-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:34