ODBACILI NAGAĐANJA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE 'U Hrvatskoj nema afričke svinjske kuge i Švicarska nije zabranila uvoz svinja'

 Damir Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Afrička svinjska kuga nije se pojavila na području Republike Hrvatske, ta bolest nije nikada zabilježena na području Hrvatske, a do ovog trenutka nije zaprimljena nikakva službena informacija o bilo kakvim mjerama zabrane uvoza svinjetine od nadležnog tijela iz Švicarske, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

To je ministarstva priopćenjem reagiralo na medijske napise da Švicarska namjerava zabraniti uvoz svinjetine iz određenih zemalja EU, uključujući i neka područja Hrvatske, zbog pojave afričke svinjske kuge.

Ističući kako se afrička svinjska kuga nije pojavila na području Hrvatske iz resornog ministarstva navode kako se u svrhu ranog otkrivanja te bolesti već dugi niz godina sustavno provode mjere pretraživanja u domaćih i divljih svinja na cijelom području Hrvatske.

Napominju kako su u 2014. godini zabilježeni slučajevi afričke svinjske kuge na području država članica Litve, Poljske i Italije samo na Sardiniji. Afrička svinjska kuga je prisutna na Sardiniji dugi niz godina i smatra se kao endemska bolest za navedeno područje. Što se tiče pojave bolesti u Litvi i Poljskoj, smatra se da se bolest pojavila kao posljedica unošenja virusa afričke svinjske kuge iz susjednih trećih zemalja u kojima je ta bolest prisutna, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Navode kako su u skladu s Odlukom komisije o mjerama kontrole zdravlja životinja u pogledu afričke svinjske kuge u određenim državama članicama 2014/178/EU određene dodatne mjere kontrole odnosno zabrane otpremanja živih svinja, sjemena, jajnih stanica i zametaka svinja, svinjskog mesa te ostalih proizvoda koji sadržavaju svinjsko meso, uključujući pošiljke životinjskih nusproizvoda dobivenih od svinja iz određenih područja Litve, Poljske i Italije.

"S obzirom na sve navedeno, evidentno je da nema osnove za bilo kakvom zabranom uvoza živih svinja, sjemena, jajnih stanica i zametaka svinja, svinjskog mesa, te ostalih proizvoda koji sadržavaju svinjsko meso, od strane Švicarske tako i bilo koje druge zemlje po pitanju bolesti afričke svinjske kuge", ističu iz Ministarstva.

Napominju kako do ovog trenutka Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane nije zaprimila službenu informaciju o bilo kakvim mjerama zabrane od nadležnog tijela iz Švicarske po pitanju afričke svinjske kuge.

"Plasiranje netočnih i neprovjerenih informacija u medije znatno šteti domaćim proizvođačima svinja i ulijeva nepovjerenje u sustav što svakako nikome ne bi trebao biti cilj", zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 17:15