REFERENDUM U PULI

Ministarstvo potvrdilo: Investitor u hotel Valkane će moći dobiti građevinsku dozvolu

Naravno, u slučaju da zatraži dozvole dok se urbanistički plan uređenja ne izmijeni ako većina u nedjelju odluči da se plan promijeni

Valkane u Puli

 Duško Marušić/Cropix

Kako stvari stoje, investitor u hotel Valkane u Puli oko kojega se među ostalim ove nedjelje u Puli održava referendum, moći će dobiti građevinsku dozvolu sukladno postojećem prostornom planu čija se izmjena traži. Naravno u slučaju da zatraži sve dozvole dok se urbanistički plan uređenja ne izmijeni ako većina Puležana u nedjelju odluči da se plan promijeni što je i referendumsko pitanje.

To je potvrdilo Ministarstvo pravosuđa i uprave Gradu Puli koji je zatražio mišljenje što im je raditi u ovoj situaciji. Isti upit poslali su i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje im je odgovorilo da investitor može zatražiti sve dozvole dok se plan ne izmijeni.

Grad Pula danas je na svojim internetskim stranicama objavio mišljenje ovog ministarstva koje kaže da je izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola u domeni Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine čime je riješena nedoumica oko toga što je činiti gradskim vlastima.

- Budući da se postavljena pitanja tiču postupka izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola i postupanja u pojedinačnim predmetima traženja izdavanja građevinske, odnosno lokacijske dozvole, dužni smo ukazati da je predmetna materija uređena posebnim propisima – Zakonom o gradnji i Zakonom o prostornom uređenju čija je primjena u djelokrugu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Stoga je s konkretnim pitanjima o postupanjima prilikom izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola potrebno izravno se obratiti resornom Ministarstvu, odgovorio je državni tajnik Sanjin Rukavina.

Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine navelo je nedavno da, ako investitor podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije nego što izmijenjeni UPU stupi na snagu, što se referendumom traži, upravno tijelo mu je dužno izdati lokacijsku dozvolu, a kasnije na temelju nje i građevinsku dozvolu te on ima pravo graditi, bez obzira u kojem je trenutku u međuvremenu izmijenjeni UPU stupio na snagu.

Inače, investitor u novi hotel – tvrtka Hotel Valkane predalo je prije nekoliko dana zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. A što misle o svemu građani Pule, vidjet će se ove nedjelje.

S druge strane pulska platforma Možemo danas je objavila da im Grad Pula nije htio dati kopiju lokacijske dozvole za hotel.

- Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Pule Ingrid Bulian u ponedjeljak je vijećnici Možemo! odbila dati kopiju zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole za hotel na Valkanama. To predstavlja kršenje Statuta Grada Pule (čl. 48.) i Poslovnika Gradskog vijeća (čl. 6. i 7.), odnosno povredu službene dužnosti. Informacija koja nas je posebno zanimala je idejno rješenje za hotel, ali i posebni uvjeti koje je Grad Pula izdao investitoru za gradnju hotela (naročito datum izdavanja uvjeta jer želimo znati ako su izdani nakon usvajanja odluke o raspisivanju referenduma). Radi se o informacijama od javnog interesa i zato se ne smiju se skrivati, poručili su.

Dodaju da je zanimljivo da je vijećnica Možemo! bez ikakvih problema od HEP-a i pulskog Vodovoda tražila i dobila rješenja o izdavanju posebnih uvjeta i uvjeta priključenja za zahvat u prostoru – izgradnju hotela na Valkanama.

-Radi se o dokumentima koji čine dio spisa koji je zatražen od Upravnog odjela za prostorno uređenje i koji su nužan uvjet za izdavanje lokacijske dozvole. Stoga je odbijanje pročelnice znakovito i navodi na pitanje zašto Grad ne želi da javnost vidi zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Nakon usmenog odbijanja u uredu, kada je pročelnica rekla da se najprije mora konzultirati unatoč upozorenju na kršenje Poslovnika Grada Pule, uslijedila je i naknadna telefonska odbijenica.

Isti smo zahtjev zatim uputili i pisanim putem te sa zanimanjem očekujemo obrazloženje odbijanja, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40