POSLALI UPOZORENJE

Ministarstvo potvrdilo prvi slučaj ptičje gripe u Hrvatskoj: Pronađena je kod uginulih labudova

Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje je primjena dobre higijenske prakse

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da je kod uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđena ptičja gripa.

Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica zaprimio sedam lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko-moslavačke županije te je u svih sedam lešina labudova utvrđen pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa H5N1.

U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica, poručuju iz Ministarstva.

- Napominjemo da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1. S obzirom na navedeno na području RH su već na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica propisane Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20) koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima tako da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Naredbom je propisano i obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom na to da da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica, poručuju iz Ministarstva,

Objavili su i preporuke za osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu su sljedeće:

a. korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta,

b. zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući,

c. zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama,

d. dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji,

e. držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca.

- Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje je primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, stoga apeliramo na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 05:10