POZIV NA NASTAVAK RADA

Ministarstvo pravosuđa: Na 43 od 67 sudova trend smanjivanja službenika u štrajku

Trenutno je u štrajku 2.874 od ukupno nešto više od 7.500 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima
 Damir Krajac/cropix/

Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je izvijestilo da je na 43 od 67 sudova zabilježen trend smanjivanja službenika koji su u štrajku te ih je pozvalo na nastavak rada.

Prema službenim podacima koje su ministarstvu 20. lipnja dostavili predsjednici sudova, trenutno je u štrajku 2.874 od ukupno nešto više od 7.500 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

U 43 od ukupno 67 tijela sudbene vlasti bilježi se trend smanjenja broja službenika koji su u štrajku.

U većem broju sudova, u odnosu na ponedjeljak 5. lipnja kad je započeo štrajk, smanjio se broj službenika koji sudjeluju u štrajku za više od 50 posto, a slična je i situacija u Državnim odvjetništvima, navode u priopćenju.

Od 1. srpnja povišica od 100 eura i regres

Podsjećaju da će odlukom Vlade RH službenicima s najnižim plaćama od 1. srpnja rasti za 100 eura te da će idući tjedan dobiti regres od 300 eura.

Isto tako, Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji je u javnom savjetovanju do sutra, sustavno će se urediti plaće u javnom sektoru jer nije pravedno da službenici koji, primjerice, obavljaju posao računovodstva na sudovima dobivaju veću plaću do službenicima koji identične računovodstvene poslove rade u državnim tijelima.

Ministarstvo još jednom poziva sve službenike i namještenike da nastave obavljati redovne poslove i uključe se u dijalog o uspostavi novog, pravednijeg, sustava plaća, zaključuju u priopćenju.

Sindikalci najavljuju prosvjed ako do kraja tjedna ne dobiju novu ponudu

Vrhovni sud u utorak je izvijestio da je potvrdio raniju odluku zagrebačkog Županijskog suda i zaključio da je štrajk službenika i namještenika u sudovima zakonit te da je organiziran u svrnu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković pozdravila je odluku Vrhovnog suda te je najavila da će, ako do kraja tjedna ne dođe ponuda ministarstva, idući tjedan biti veliki prosvjed.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave izvijestili su u utorak da su presudu Vrhovnog suda "primili na znanje" te ocijenili da bi ugrađivanje novih dodataka u postupku donošenja novog sustava plaća generiralo nove nepravde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 22:21