SAD JE SVE NA SUDU

MINISTARSTVO PROTIV UBERA Podnesen optužni prijedlog, prvi korak prema pokušaju zabrane aplikacije UBER 'Razočarani smo, ovime se štite monopoli'

 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo je optužni prijedlog za ukidanje aplikacije Uber. Informaciju je potvrdilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Jutarnji doznaje da su prometni inspektori tražili da sud naloži teleoperaterima privremenu zabranu korištenja aplikacije Uber do okončanja postupaka koji su podneseni protiv tvrtke Uber Croatia d.o.o.

- Inspekcija cestovnog prometa Prekršajnom sudu u Zagrebu uputila je optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber International Holding BV, 21. srpnja ove godine, a daljnje postupanje i odluka u nadležnosti je Suda, kažu iz Ministarstva.

Taksisti mjesecima tvrde da je korištenje aplikacije nezakonito, a nezadovoljstvo su nedavno iskazali i prosvjedom u Zagrebu, kad su poručili da ne traže pogodovanje, nego poštivanje i provedbu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Ministarstvo se odlučilo na optužni prijedlog kao početak, a posljednju riječ imat će sud.

Uber: Razočarani smo

- Razočarani smo odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture čiji su predstavnici odlučili pokrenuti tužbu protiv Ubera. Na Uber platformi danas radi već više od 1500 vozača kojima, u velikom broju slučajeva, to predstavlja jedini prihod. Isti ti vozači uredno plaćaju poreze i doprinose državi, a Uberom se danas koristi više od 100.000 korisnika, kazali su u službenoj reakciji iz Ubera.

- Uber je unio transparentnost poslovanja, sigurnost, pouzdanost i cjenovno prihvatljiv oblik kretanja u gradovima gdje posluje. Zato smatramo da ova odluka ne predstavlja interese svih građana Republike Hrvatske odnosno štite se monopoli, a time najviše trpe građani koji moraju plaćati veće cijene. Veselimo se regulatornim promjenama koje su najavljene prije nekoliko mjeseci, a koje se očekuju ove jeseni, napominju još u Uberu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:28