INICIJATIVA

Ministarstvo rada i socijalne skrbi: Zakon o osobnoj asistenciji je moguće unaprijediti tijekom javnog savjetovanja

Plan je da Nacrt zakona bude na prvom čitanju na sjednici Vlade u četvrtom kvartalu ove godine.

Marin Piletić

 Damjan Tadić/Cropix

Ministarstvo rada (MROSP) poručilo je u utorak, nakon iznesenih zahtjeva osobnih asistenata, kako će svi zainteresirani moći tijekom javnog savjetovanja iznijeti svoje prijedloge na Nacrt prijedloga zakona o osobnoj asistenciji, koji bi treba biti donesen u prvom kvartalu 2023.

Inicijativa Osobni asistenti zajedno i Regionalni industrijski sindikat traže da se novim Zakonom asistentima osigura, između ostalog, dostojanstvena plaća, rad na neodređeno, kolektivni ugovor, prepoznatost zanimanja, stručna psihološka podrška i supervizija, a korisnicima individualan pristup.

Ministarstvo je na upit Hine navelo kako je u odnosu na dosadašnje pružanje usluge osobne asistencije napravljen pozitivan pomak vezan uz individualizirani pristup u procjeni potrebnog broja sati usluge, poboljšanje kvalitete pružanja usluge osobne asistencije i njezino trajanje, uvjete za osobnog asistenta kao i obvezu edukacije.

Plan je da Nacrt zakona bude na prvom čitanju na sjednici Vlade u četvrtom kvartalu ove godine. Tijekom rujna očekuje se da će biti upućen u javnu raspravu, a donošenje u prvom kvartalu 2023. godine.

Kažu kako će se urediti usluga osobne asistencije, sadržaj i način pružanja usluge, korisnici usluge, postupak za priznavanje prava na uslugu osobne asistencije, uvjeti za pružatelje usluga itd.

Donošenje Zakona ujedno je i podloga kako bi zanimanje osobnog asistenta bilo uvršteno u Nacionalnu klasifikaciju zanimanja.

Sredstva će biti osigurana iz proračuna, što treba usuglasiti s Ministarstvom financija s obzirom na znatno povećanje sredstava potrebnih za osiguranje usluge većem broju korisnika, iz prihoda igara na sreću te iz Europskog socijalnog fonda plus.

Usluga osobne asistencije trenutno se financira projektno iz više izvora, a tijekom godina proširen je krug korisnika te su se povećavala sredstva, objasnili su u Ministarstvu, istaknuvši kako su predstavnici osoba s invaliditetom bili uključeni u definiranje uvjeta za pružanje usluge od samih početaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:47