ČEKANJE NA UPIS

MINISTARSTVO REAGIRALO NA OGROMNE REDOVE U KBC-u SPLIT 'To je neprihvatljivo! Tražit ćemo žurno očitovanje ravnatelja'

 Slobodna Dalmacija

Ministarstvo zdravstva reagiralo je na tekst o velikim redovima za upis na preglede u KBC-u Split koji je u petak ujutro objavila Slobodna Dalmacija. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Poštovani,

Slijedom novinarskog teksta objavljenog na web stranici Slobodne Dalmacije 14. prosinca 2018. godine pod naslovom 'Ovo je slika hrvatskog zdravstva: Samo jedan dan u mjesecu i brojni ljudi koji čekaju na kiši', a vezano uz organizaciju naručivanja na zdravstvene usluge u djelatnosti pulmologije u KBC-u Split, ističemo kako Ministarstvo zdravstva smatra neprihvatljivim takav način organizacije sustava naručivanja za potrebne bolničke zdravstvene usluge te će žurno zatražiti očitovanje ravnatelja navedene zdravstvene ustanove.

Također, ističemo da je od početka uvođenja projekta Nacionalne liste čekanja Ministarstvo zdravstva utvrdilo načine na koje se pacijenti mogu naručiti na indiciranu bolničku zdravstvenu uslugu, a to su putem izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, elektronskim putem i putem telefaksa te osobnim dolaskom (uz mogućnost da druga osoba naruči pacijenta).

Ograničavanje mogućnosti narudžbe u bolničkom sustavu na samo određene dane u mjesecu izravno smanjuje dostupnost bolničke zdravstvene zaštite pacijentima te je u suprotnosti s aktivnostima koje provodi Ministarstvo zdravstva.

- U Ministarstvu zdravstva smo na ministrovu inicijativu žurno poduzeli mjere da se takav način naručivanja na bolničke zdravstvene usluge promijeni i da se raspoloživi kapaciteti prilagode građanima i pacijentima. Ministarstvo zdravstva i moja malenkost uvijek ćemo reagirati na ovakve pojave i poduzimati što je u našim mogućnostima da se pogreške otklanjaju, a loša praksa ne ponavlja. I ovo je prigoda da se zahvalim medijima kad na konstruktivan način upozoravaju na takve slučajeve - dodao je Vili Beroš, pomoćnik ministra Milana Kujundžića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:48