FONDOVI EU

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA REAGIRALO NA TEKST U JUTARNJEM 'Napada nas se jer se strogo držimo regulativa'

Gabrijela Žalac
 CROPIX

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU reagiralo je na tekst u Jutarnjem listu o određivanju korekcija na projekte koji se sufinanciraju iz fondova EU. U U odgovoru se tvrdi da se u tekstu navodi niz netočnih informacija te se obmanjuje javnost s ciljem prebacivanja odgovornosti za nepravilnosti u provedbi projekata na tijela u sustavu upravljanja i kontrole.

“Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kao Upravljačko tijelo Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’, u kojem je na raspolaganju korisnicima čak 6,9 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova), te kao Koordinacijsko tijelo nadležno za koordinaciju svih Operativnih programa u programskim razdobljima 2007.-2013. i 2014.-2020., uspostavilo je sustave upravljanja i kontrole sukladno odredbama iz članka 59. Uredbe (EU) br. 966/2012, članaka 72.-74. Uredbe (EU) br. 1303/2013 te drugim relevantnim odredbama EU regulative.

Ovdje posebno ističemo da su primjerene provjere upravljanja jedan od najvažnijih zadataka sustava upravljanja i kontrole u svakoj članici, pa tako i u RH. Neadekvatno funkcioniranje sustava po tom pitanju dovodi do primjene financijskih korekcija koje primjenjuje Europska komisija. U tom smislu tendenciozni navod da postupanjem sukladno propisanim nacionalnim pravilima i pravilima EU, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje koče projekte, neistina je i apsurd.”

U reagiranju se navodi i izjava ministrice Žalac koja demantira spomenute navode: “Apsurdno je da se umjesto pitanja zbog čega dolazi do nepravilnosti i zašto velike državne tvrtke ne poštuju zakone, postavlja pitanje zašto smo dosljedni u provođenju regulativa”. Ministrica je naglasila i da su pravila i direktive vrlo jasni i da je Ministarstvo odgovorno za više od 80 mlrd. kuna EU novca, za što odgovara direktno EK. “Nećemo dopustiti da svatko radi što ga je volja kako su neki dosad navikli”, dodaje G. Žalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:08