DOGOVOR

Ministarstvo regionalnoga razvoja i Fina - potpisan sporazum o podršci sustavu eFondovi

Sporazum je potpisan na iznos od 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Drazen Čović
 Marko Todorov/Cropix

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ponedjeljak je s Financijskom agencijom (Fina) potpisalo Sporazum o pružanju podrške sustavu eFondovi, čime je osigurana daljnja informatička podrška tom sustavu, priopćeno je iz Ministarstva.

Sporazum je potpisan na iznos od 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njima se do 31. prosinca 2023. godine jačaju administrativni i financijski kapaciteti Fine za obavljanje poslova na upravljanju sustavom eFondovi, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva ističu kako će se putem sustava eFondovi nastaviti provedba Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., ali će se osigurati i provedba novih operativnih programa iz Kohezijske politike kroz sljedeće sedmogodišnje razdoblje 2021.-2027.

"Započeli smo reformu procesa upravljanja EU fondovima, najavljujem pojednostavljenja procedura i smanjenje administrativnog opterećenja za krajnje korisnike. Ovaj ugovor važan je korak u tom procesu budući da će sustav eFondovi u novom razdoblju izravno koristiti servise kojima upravlja Financijska agencija pa će se samim time smanjiti opseg dokumentacije korisnicima bespovratnih sredstava. Dodatno, ovime se osigurava dodatna stabilnost i sigurnost ovog sustava koji je od posebnog državnog interesa", izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović uvjeren je kako će "zahvaljujući sinergiji postojećih znanja i informacija koje se nalaze u Fini te zajedničkoj suradnji postići izvrsne rezultate na unaprjeđenju sustava eFondovi, na dobrobit svih korisnika sustava, ali i društva u cjelini".

"Planiramo kontinuirano raditi na optimizaciji i unaprjeđenju sustava te na taj način omogućiti transparentnije i jednostavnije praćenje prijava i korištenja sredstava EU fondova. Vjerujemo kako je ovo početak jedne vrlo važne suradnje koja će prije svega značiti korist za naše gospodarstvo", rekao je Čović.

Kroz aplikaciju eFondovi do sada je raspisano 330 poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, potpisano je 7.949 ugovora te dodijeljeno 8,84 milijardi eura bespovratnih sredstava ESI fondova, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 02:04