ZAGAĐENO MORE

Ministarstvo se očitovalo o onečišćenju u Ližnjanu, kažu da se mrlja na moru nije mogla vidjeti zbog nevremena

Kada se otkrije krivac, on će morati podmiriti troškove zaštitnih mjera, troškove procjene onečišćenja, uzorkovanja i analize mora

Zalijepljeni katran

 Goran Sebelic/Cropix

Zbog olujnog vremena nije bilo moguće zamijetiti veliku mrlju naftnog derivata koja je prije mjesec dana zagadila 10 kilometara obale u istarskom Ližnjanu čije će čišćenje trajati mjesecima. Vele nam to u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji su sa svojim službama i Lučkim kapetanijama zaduženi za monitoring mora nakon našeg upita kada će se znati tko je krivac za onečišćenje i je li se havarija mogla izbjeći. Naime, neviđeno zagađenje istarske obale desilo se skoro prije mjesec dana, još se ne zna tko ga je skrivio, a čišćenje teče puževim korakom.

image

Zalijepljeni katran

Goran Sebelic/Cropix

- Uzimajući u obzir meteorološke uvjete koji su u području Sjevernog Jadrana prevladavali u razdoblju prethodno pojavi onečišćenja na području općine Ližnjan, kao i ponašanje ulja u moru u takvim prilikama, nije oportuno pretpostaviti kako je uljno onečišćenje moralo plutati na površini mora u obliku velike mrlje, čime bi ujedno bilo i uočljivo. Odnosno, uljno onečišćenje u takvim se uvjetima moglo kretati i u manjim nakupinama, koje su znatno teže uočljive osobito kod većih valova, kao i kretati se u vodenom stupcu. Kako niti jedan brod ili brodica koji je plovio u širem području oko južne obale Istre i Kvarnerskog zaljeva, uključujući i brodove koji redovito plove na liniji Brestova – Porozina, kao i ribarske brodove, nije dojavio da su vidjeli onečišćenje isto je prijavljeno Lučkoj kapetaniji Pula tek kada je došlo do obale, navode nam iz tog ministarstva. Ističu, naime, i da temeljem Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora svaka osoba koja prouzroči ili primijeti onečišćenje mora ili nezgodu koja može prouzročiti onečišćenje mora, o tome mora obavijestiti Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru - MRCC, lučku kapetaniju ili njene ispostave.

image

Zalijepljeni katran

Goran Sebelic/Cropix

No, to se nije dogodilo, niti se još saznalo što i tko je uzrok onečišćenja. Ministarstvo nam je na pitanje kada će se znati od kuda mrlja, odgovorilo tek da postupak vodi državno odvjetništvo.

image

Zalijepljeni katran

Goran Sebelic/Cropix

- Predmetni slučaj onečišćenja u području općine Ližnjan preuzelo je Općinsko državno odvjetništvo u Puli, koje postupa u skladu sa svojom nadležnosti, kažu nam. A kada se otkrije krivac, on će morati podmiriti troškove zaštitnih mjera, troškove procjene onečišćenja, uzorkovanja i analize mora, zatim troškove razumnih mjera koje su stvarno poduzete ili će se poduzeti za ponovno uspostavljanje ili nadomještanja prijašnjeg stanja morskog okoliša. Isto tako, morat će naknaditi troškove koji se mogu odrediti za štetu nastalu na zaštićenim prirodnim vrijednostima te naknadu za oštećenje imovine subjekata u provedbi Plana intervencija.

image

Zalijepljeni katran

Goran Sebelic/Cropix

Dodaju da su u aktivnostima uklanjanja onečišćenja mora te sanacije posljedica u području općine Ližnjan, a kojima rukovodi Županijski operativni centar Istarske županije, uključene su sve nadležne službe (Lučka kapetanija Pula, vatrogasne postrojbe, komunalna društva iz cijele Istarske županije, odnosno više od 300 osoba), tvrtke specijalizirane za pružanje usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora, te brojna građanska udruženja i pojedinci. No, dosad su se zbog lošeg vremena organizirale samo tri velike radne akcije s većim brojem ljudi, dok je svakodnevno na čišćenju, kada nije loše vrijeme, angažiram tek jedan tim riječke tvrtke Dezinsekcija s nekoliko ljudi s dva tlačna čistača. Nedovoljno za tako veliko područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:34