SNIMLJEN ISPRED KLINIKE

Ministarstvo se oglasilo nakon što smo objavili video Horvatinčića kako slobodno šeće Zagrebom. Evo što kažu

Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima, kažu iz Ministarstva

Tomo Horvatinčić

 Jutarnji List/

Nakon što smo objavili vijest s popratnim video sadržajem na kojem se vidi zatvorenik Tomo Horvatinčić kako na slobodi u pratnji jedne dame, bez štaka i laganim korakom, hoda prema terencu, na naš upit odgovorilo je Ministarstvo pravosuđa.

Prema njihovom odgovoru iščitava se da je Horvatinčiću uredno odobren izlazak.

- Zakonom o izvršavanju kazne zatvora podaci o zatvorenicima službena su i profesionalna tajna, a zatvorenicima je zajamčena zaštita osobnosti i tajnosti osobnih podataka. Međutim, u cilju objektivnog informiranja javnosti, podsjećamo da su citiranim Zakonom uređena prava i obveze svih zatvorenika. U okviru zakonom zajamčenih prava propisane su pogodnosti kao skup poticajnih mjera usmjerene na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora - kažu iz Ministarstva pravosuđa i dalje dodaju da je jedna od "propisanih pogodnosti koju zatvorenik može ostvariti sukladno Zakonu i izlazak u prebivalište ili boravište".

- Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima. Na temelju provedenog postupka, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku - pojašnjavaju dalje iz Ministarstva.

Pritom ističu i da su primjerice tijekom 2019. godine pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom koje uključuju izlazak iz kaznenog tijela odobrene za 1797 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 7298 ovih pogodnosti, dok je vezano uz mjere prevencije širenja bolesti COVID-19, tijekom 2020. godine odobren manji broj ovih pogodnosti – iste su odobrene za 226 zatvorenika, koji su iskoristili ukupno 473 ovih pogodnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 15:56