DRAMA U SPLITU

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE 'U ovom trenutku nećemo slati nadzor u Dom umirovljenika u Splitu, a nemamo ni ovlasti smijeniti ravnatelja'

 
Ilustracija
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Ministarstvo socijalne politike zasad neće slati inspekcijski nadzor u splitski Dom. Prije će, kažu, pričekati epidemiološki nalaz, a nakon toga procijeniti postoji li potreba za slanjem inspekcije.

Ministarstvo, naime, ima ovlasti za upravni i inspekcijski nadzor, koji utvrđuje je li poslovanje ustanove u skladu sa zakonom (ne i najboljom stručnom praksom - to utvrđuje Komora) te upozoravaju da njihov nadzor zapravo ne bi mogao utvrditi ništa vezano za postupanje oko zaraze koronavirusom.

"Posljednji redovni nadzor u spomenutom Domu proveden je 28. studenoga 2018. godine i tom prilikom nisu utvrđene nikakve značajnije nepravilnosti", odgovorili su nam iz Ministarstva.

Oko smjene ravnatelja Ministarstvo nema nikakvih nadležnosti. Ravnatelja imenuje i smjenjuje Upravno vijeće, a većinu u Upravnom vijeću (tri od pet članova) imenuje osnivač, što je u ovom slučaju Splitsko-dalmatinska županija.

Naime, nekadašnji državni Dom za starije i nemoćne Split decentraliziran je prije više od 20 godina te mu je sada vlasnik i osnivač Splitsko-dalmatinska županija.

Utvrdi li se da je ravnatelj "svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzročio ustanovi veću štetu ili ako je zanemarivao ili nesavjesno obavljao svoje dužnosti tako da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti ustanove", mogu ga, sukladno Zakonu o ustanovama, smijeniti.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je kako će, utvrde li se bilo kakve nepravilnosti, slijediti najstrože sankcije.

Kako neslužbeno doznajemo, pretpostavlja se da je nulti pacijent u Domu bila jedna zaposlenica koja je bila na misi u Solinu u vrijeme kad su mise već bile zabranjene, a na kojoj se zarazio veći broj ljudi. No, toj djelatnici, koja ima simptome bolesti, virus još nije potvrđen. Navodno je ministarska delegacija koja je danas bila u Splitu utvrdila niz mogućih propusta vodstva doma, a detaljno izvješće imat će tek sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:23