REAKCIJE

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE 'Ubojica nije bio evidentiran kao obiteljski nasilnik' BOŽINOVIĆ 'Reakcija policije bila je profesionalna'

 
 Facebook, Cropix

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u petak je izvijestilo da u obitelji u kojoj se dogodilo šesterostruko ubojstvo u naselju Kajzerica nije bilo prijava koje bi ukazivale na nasilje u obitelji niti je ubojica evidentiran kao počinitelj nasilja u obitelji.

Šesterostruki ubojica oduzeo je život dvojici muškaraca, trima ženama i 10-godišnjem djetetu, a nakon toga se prilikom uhićenja ubio. U kući gdje se dogodio zločin bilo je sedmomjesečno dijete koje je neozlijeđeno i zbrinuto. To dijete, koje je jedino preživjelo, ubojica je navodno imao s jednom od ubijenih žena. Sve žrtve bile su obiteljski povezane.

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku istaknuli su u odgovoru Hini da je, s obzirom da se radi o slučaju teškog ubojstva, postupanje sustava socijalne skrbi u ovom trenutku usmjereno na sigurnost i zbrinjavanje djeteta i poduzimanje daljnjih mjera njegove zaštite.

"Sukladno svojoj nadležnosti centar za socijalnu skrb žurno je reagirao te je dijete koje je preživjelo ovu tragediju na odgovarajući način zbrinuto u najkraćem mogućem roku i na sigurnom je", navodi Ministarstvo.

Napominje da je prema hitno prikupljenim relevantnim informacijama te izvješću nadležnog centra za socijalnu skrb, u obitelji u kojoj se dogodio taj slučaj nije bilo prijava koje bi ukazivale na nasilje u obitelji niti je počinitelj ubojstva evidentiran kao počinitelj nasilja u obitelji.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izrazila je duboko žaljenje zbog tog tragičnog događaja te snažno osudila takav "strašan čin nasilja".

"Nažalost, ovakve tragične situacije ubojstva predstavljaju ekstremni oblik nasilja na koji treba reagirati na svim razinama društva, prije svega senzibiliziranjem javnosti i prijavama sumnje za svako ponašanje koje odstupa od uobičajenog, a osobito kad se radi o zaštiti ranjivih skupina", poručila je ministrica.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je ocijenio da je policija postupila vrlo profesionalno u rasvjetljavanju "nezapamćenog zločina" na zagrebačkoj Kajzerici u kojem je pobijena "cijela jedna obitelj".

Odgovarajući na novinarska pitanja Božinović je kazao da je reakcija policije bila vrlo promptna i profesionalna.

"Odmah po dojavi izašli su na teren i poduzeli radnje koje su brzo dovele do otkrivanja tko bi mogao biti počinitelj. Kriminal tehnikama i analitikom se istoga vrlo brzo lociralo i epilog je poznat – kada je okružen od policijskih snaga i pozvan na predaju izvršio je samoubojstvo", kazao je Božinović u Uštici gdje je nazočio obilježavanju Mađunarodnog dana sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu.

"Policija je radila na način koji je omogućio ovako brzu realizaciju odnosno otkrivanje počinitelja. Angažirane su sve operativne i taktičke snage i krim policije, specijalne i interventne policije. Svi najodgovorniji policijski dužnosnici su bili cijelo vrijeme u koordinaciji, u kontaktu.

Bila je to vrlo opsežna potraga koja je pokazala razinu spremnosti i profesionalnosti hrvatske policije", rekao je Božinović.

Dodao je da još traje kriminalističko istraživanje koje treba dovesti do odgovora na još neka pitanja kako bi se cijela slika zaokružila.

Ministar je podsjetio i na "neprestanu akciju" u kojoj policija poziva građane koji posjeduju ilegalno oružje da ga bez prijetnji i sankcija predaju u najbližu policijsku postaju jer je posjedovanje ilegalnog oružja kažnjivo.

"Tu ima rezultata ali očito je to pitanje s kojim ćemo se stalno nositi", ustvrdio je Božinović.

Prema neslužbenim podacima počinitelj šesterostrukog ubojstva na zagrebačkoj Kajzerici je Igor Nađ, koji je prije nego što si je oduzeo život, ustrijelio Maju Tojagić, s kojom je imao dijete, ali i njenog 10-godišnjeg sina iz ranije veze, roditelje, sestru i sestrinog partnera.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je riječ o ocu Dragomiru Tojagiću, majci Filjki Tojagić, sestri Josipi Tojagić, Davoru Paušaku s kojim je Josipa bila u vezi te Majinom 10-godišnjem sinu iz bivše veze.

Ubojica je na životu ostavio jedino dijete koje je imao s Majom Toljagić i upravo je to, kako se doznaje, policiju dovelo do počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 14:36