UPUTE ZA POLAGANJE

Ministarstvo spustilo sindikatima koji strahuju od samoizoliranih maturanata: ‘Oni nisu bolesni!‘

Branimir Mihalinec, šef Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zatražio je hitno povlačenje takve upute HZJZ-a
Ilustracija, državna matura
 Tom Dubravec/Cropix

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije mogu unatoč tomu doći u škole na polaganje ispita državne mature, ukoliko im temperatura nije viša od 37,3, odnosno nemaju simptome covida. Od izlaska iz kuće do povratka, stoji u uputi, moraju cijelo vrijeme nositi masku, a na putu do škole i nazad ne koriste javni prijevoz već se voze automobilom ili biciklom.

Branimir Mihalinec, šef Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji broji oko 11 tisuća članova, zatražio je hitno povlačenje takve upute. Po Mihalincu, ovakvom uputom u pitanje se dovodi sama svrha mjere samoizolacije – kada je riječ o političkom interesu, proglašava se da neka mjera ne vrijedi ništa, a time dovodite u opasnost mnoge živote, kaže Mihalinec.

U Sindikatu zato poručuju ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku:

„Pozivanjem učenika kojima je određena mjera samoizolacije na dolazak u školu u pitanje dovodite izricanje mjere samoizolacije za sve građane, jer moglo bi se protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz vaše dopuštenje kršiti mjeru samoizolacije“.

Traže da na ispite državne mature ne dolaze učenici kojima je određena mjera samoizolacije. Ispite državne mature koje bi učenici propustili mogu, predlažu u Sindikatu, polagati u jesenskom roku.

Tvrtko Pleić, nastavnik zagrebačke IX. gimnazije pita:

- Ukoliko je mjera samoizolacije toliko beznačajna, zašto traje 10 dana i zašto učenik ne može do trgovine, ali može do škole pisati maturu?

- Ne padaju mi na pamet dvije stvari - čuvati samoizoliranog i ulaziti u ičiji dom čuvati bilo koga. Neka NCVVO nađe ljude koji će to raditi. Slobodno me se može razapinjati da sam sebičan, ali ja svoje zdravlje neću stavljati ispred nikoga; ne mislim biti ni na 30 metara od nekoga tko je samoizoliran, sve dok samoizolacija traje 10 dana. Vjerujem da postoje kolege koji smatraju da je korona laž, i jedino tu vidim mogućnost da će se kolege odazvati tom čuvanju, komentira Pleić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju kako se prilikom donošenja uputa vodilo računa da zdravlje djelatnika u niti jednom trenutku ne bude ugroženo.

- Omogućavanje pisanja mature za učenike u samoizolaciji omogućeno je u interesu učenika jer oni nisu bolesni, ne smiju imati nikakve simptome, a ukoliko ih imaju, moraju napraviti PCR test, mjeri im se temperatura, kontrolirano ulaze i izlaze iz škola; čuva ih se na većem razmaku i strogo kontrolira tako da su svi maksimalno zaštićeni, navode u Ministarstvu.

Prema njihovim podacima, i lani je bilo omogućeno polaganje mature u školi učenicima u samoizolaciji. U ljetnome roku ispite je pisalo 19 učenika, a u jesenskom 18.

- Nitko od djelatnika škola neće biti prisiljen da 'čuva' učenike u samoizolaciji prilikom pisanja ispita državne mature te će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pronaći adekvatno rješenje unutar ili izvan škole u kojoj se matura piše, poručuju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:19