REAKCIJA STRUKE

‘Ministarstvo turizma svojim izjavama želi povrijediti ugled turističkih vodiča‘

‘Nikad nitko nije govorio o obrazovanju koje traje 7,5 godina i košta 130.000 kuna‘, rekli su iz Zajednice društava turističkih vodiča
Ilustrativna fotografija
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Nikad nitko nije govorio o obrazovanju koje traje 7,5 godina uz cijenu od nevjerojatnih 130.000 kuna. Uvijek smo davali primjere drugih zemalja u kojima obrazovanje traje jedne do dvije godine - reagirali su iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske na tvrdnje pomoćnice ministrice turizma Monike Udovičić oko najnovijih izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Te su izmjene najviše uzburkale upravo turističke vodiče jer se promjene odnose na način obrazovanja vodiča, ali i mogućnosti da ispite polažu i državljani Europske unije.

Zajednica turističkih vodiča takvu izjavu smatraju manipulacijom i spinom u cilju povrede ugleda turističkih vodiča, poglavito pokojnog dr. sc. Vinka Bakije, zamjenika predsjednice Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, predsjednika Udruge turističkih vodiča Donat Zadar te uglednog člana akademske zajednice koji je predavao na sedam kolegija Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Upravo je on pisao prijedlog vodiča na izmjene zakona.

- To ne možemo i ne smijemo dopustiti. Predmetni prijedlog se temelji na normi EN 15565:2008 i primjeru drugih europskih zemalja u kojima je ova europska preporuka implementirana te u kojima edukacija vodiča traje od jedne do dvije godine. Upravo jučer smo na sprovodu dostojanstveno ispratili našeg kolegu, te stoga ovakva besramna neistina, koja se nikad i nigdje nije izrekla, izaziva zgražanje cijele Zajednice. I sve to od strane dužnosnice koja nema ni dana radnog staža u turizmu, već isključivo političke funkcije - ističu.

Vele i da jer laž da Hrvatskoj zbog dosadašnjeg pristupa edukaciji vodiča prijete višemilijunske kazne.

- Konkretni odgovor Europske komisije od 16.lipnja 2017. godine na pitanje zastupnika u Europskom Parlamentu Ivice Tolića i Salvatorea Domenica Pogliesea glasi: "Obrazovna su pitanja u nadležnosti država članica. U granicama načela nediskriminacije i proporcionalnosti svaka država članica može sama zakonski uvjetovati pristup određenom zanimanju posjedovanjem određene stručne kvalifikacije te utvrditi razinu i vrstu potrebnog znanja" - ističu dalje.

Vele i da se pravilnikom koji će se izraditi nakon donošenja zakona ne bi trebalo ustanoviti regije po kojima će se polagati ispiti za zaštićene cjeline koji su najsporniji.

- Pravilnik je podzakonski akt i mora biti u skladu sa zakonom. Dakle, zakonom moraju biti ustanovljene regije, a ne pravilnicima. Isto tako, stalna imputiranja kako stranim vodičima želimo zabraniti rad nije istina. Hrvatski vodiči ne žele zabraniti rad stranim vodičima, već im smeta potpuni izostanak ikakvih kriterija i nekorištenje modela drugih EU država - poručilo je predsjedništvo Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:59