NESHVATLJIVA ODLUKA

Ministarstvo ukinulo nagradu 'Luka Ritz' za promicanje tolerancije

'Tužni smo što se ove godine taj izbor propustio ili zaboravio, ali ne zbog nas nego zbog djece', kaže Lukina majka, Suzana Ritz.
 Foto: Damir Krajač / CROPIX

Nakon sedam godina danas, 12. lipnja, na dan tragične smrti srednjoškolca Luke Ritza, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neće dodijeliti nagradu koja nosi njegovo ime u spomen na Luku, ali i na sve žrtve vršnjačkog nasilja.

Razloge za to novinari Jutarnjeg lista nisu uspjeli doznati - iz Ministarstva nije stiglo objašnjenje zašto će na osmu obljetnici učenici ostati bez nagrade koja je utemeljena kao pohvala promicanju tolerancije i mira, a Lukini roditelji bez tog znaka da žive u društvu koje barem deklarativno žudi biti nulta točka tolerancije na nasilje.

Poziv nije stigao

Ministarstvo je lani u listopadu, kao što je to činilo i prije, uputilo javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za dodjelu Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Svih prethodnih sedam godina Ministarstvo bi potom sazvalo peteročlano Povjerenstvo da izabere učenice i učenike koji svojim primjerom pozitivno utječu na svoju okolinu. Ove godine taj poziv nije stigao. Ni Suzana Ritz, majka stradalog Luke, koja je sedam godina članica Povjerenstva Ministarstva, ne zna zašto.

"Obično bi nas zvali oko 20. svibnja, ali ove godine to nisu učinili. Suprug i ja smo očekivali poziv, ali to se nije dogodilo. Nema šanse da nisu mogli doći do nas. Kriteriji za nagradu nisu uopće bile petice u školi, nego ono što su djeca kadra učiniti za bolji život u svojoj zajednici. Mnogi bi se posramili da su imali priliku vidjeti i čitati na kakve su sve predivne stvari djeca spremna. Tužni smo što se ove godine taj izbor propustio ili zaboravio, ali ne zbog nas nego zbog djece. Mi ćemo kao obitelj ovaj dan obilježiti, svatko na svoj način, ali djeca su ostala prikraćena", kaže Suzana Ritz i prisjeća se:

"Otkad je Dragan Primorac inicirao nagradu koja nosi Lukino ime, propisano je i da se ona dodjeljuje na godišnjicu njegove smrti. I to je tako išlo iz godine u godinu, neovisno o tome tko je bio na vlasti, lijevi ili desni. Svake je godine dodjela nagrade bila prekrasno organizirana: Grafička škola u koju je Luka išao izrađivala je povelje, a Ministarstvo bi dodijelilo skulpturu i dvije jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno. Ne vjerujem da je tih maksimalno 30.000 kuna za Ministarstvo mnogo novca."

Bolje društvo

O dodjeli nagrade prijašnjih je godina odlučivalo Povjerenstvo u kojemu su uz Lukine roditelje bili predstavnik Nacionalnog vijeća učenika Republike, predstavnik hrvatske Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje te predstavnik resornog ministarstva. Smisao nagrade bio je ne samo tužan podsjetnik na sudbinu Luke Ritza i svih "Luka" u Hrvatskoj, nego osvješćivanje koliko je koraka potrebno za izgradnju boljeg društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:22