PREZENTACIJA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA PREDSTAVILO FINANCIJSKI PLAN ZA 2020. Veći je za 228,3 milijuna kuna, odnosno četiri posto, u odnosu na prošlu godinu

Davor Božinović
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predstavilo je u srijedu financijski plan za ovu godinu, težak 5,9 milijardi kuna, te je sklopilo tridesetak ugovora s domaćim gospodarstvenicima koji će ove godine isporučiti svoje proizvode za potrebe policije i civilne zaštite.

Financijski plan MUP-a veći je za 228,3 milijuna kuna, odnosno četiri posto, u odnosu na prošlu godinu, istaknuto je na prezentaciji u MUP-u.

Povećanje se najvećim dijelom odnosi na rashode za zaposlene (124,3 milijuna kuna zbog povećanje osnovice za plaće), sredstva za predsjedanje EU-om (49,3 milijuna kuna) i na opremanje policije, za što je planirano 54,7 milijuna kuna (odora, naoružanje, vozila).

Iako se rashodi za zaposlene povećavaju u apsolutnom iznosu, oni će u relativno manjem postotku opterećivati ukupna sredstva MUP-a.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović upozorio je na tendenciju smanjivanja udjela plaća zaposlenika u ukupnim troškovima MUP-a.

"Troškovi zaposlenika u prethodnim su razdobljima znali dosezati i 76 posto, lani je to smanjeno na 66,13 posto, dok u projekciji za tekuću godinu na plaće odlazi 65,69 posto", naveo je Obradović.

Prioritet kvaliteta smještaja policijskih službenika

Izdvojio je kao prioritete kvalitetu smještaja policijskih službenika, energetsku obnovu i uređenje objekata te podizanje kvalitete rada policijskih službenika.

Od ukupnog financijskog plana za 2020., za postupke nabave namijenjeno je 1,6 milijarde kuna, većinom za opremanje policije i civilne zaštite, razminiranje i sigurnost cestovnog prometa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je s domaćim gospodarstvenicima 30-ak ugovora za nabavu opreme za policiju i civilnu zaštitu, opremu za predsjedanjem EU, opremu iz EU projekata te za razminiranje. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi preko 289 milijuna kuna.

"Svi ugovori su potpisani nakon provedenog natječaja, bez izravnih pogodbi. Kroz njih se vidi kako sagledavamo budućnost sustava, jer unatoč tome što plaće rastu, važno nam je da rastu i sredstva za opremanje sustava", istaknuo je Božinović

Što se opreme tiče, kao prioritet je izdvojio nabavu sofisticirane opreme 21. stoljeća, ali i ulaganja u obnovu objekata i radnih prostora u kojima rade policijski službenici.

Kao novi moment u financijskom planu za ovu godinu izdvojio je ulaganja u civilnu zaštitu, u sklopu koje se planiraju i sredstva za nabavu opreme u slučaju zrakoplovne havarije.

"Cilj nam je precizno i transparentno predstaviti ono što radimo i što planiramo ove godine", istaknuo je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:12