SUSTAV BRZOG UZBUNJIVANJA

Ministarstvo upozorava: Ako ste pili čaj od čička tvrtke Herbarium HITNO se javite liječniku! Sadrži OTROV!

 Paun Paunović/CROPIX

ZAGREB - Iz prodaje se povlači čaj od korijena čička koji proizvodi tvrtka Herbarium iz Pitomače (rok trajanja, srpanj 2012.) jer sadrži otrov atropin. Ovu je obavijest potrošačima danas poslalo Ministarstvo poljoprivrede kao dio sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF). Radi se o čaju koji ima oznaku 034710.

Naime, laboratorijskim ispitivanjem provedenim u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo utvrđeno je da uzorak čaja sadrži atropin koji nije inače u prirodnom sastavu biljke Bardanae radix (čičak) već druge biljke Datura stramonium (tatula).

Inače, atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje urinom. Konzumiranjem čak i malih količina sporne biljke može dovesti do trovanja atropinom, a prvi znakovi mogu biti ubrzani rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice.

Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišene tjelesne temperature, kaže se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Zbog toga je Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zabranila je promet i daljnju upotrebu čaja od čička te je naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje i obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja. Oni koji su eventualno konzumirali sporni čaj i imaju neki od navedenih simptoma morali bi se javiti liječniku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:30