GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Ministarstvo vanjskih poslova nije sudjelovalo u postupku posvojenja kongoanske djece‘

Hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske

Gordan Grlić Radman

 Davor Pongracic/Cropix

Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi koje pokriva Zambiju, nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata niti u bilo kojem drugom postupku posvojenja kongoanske djece zbog kojih su uhićeni hrvatski državljani u Zambiji, izjavio je u subotu ministar vanjskih i poslova Gordan Grlić Radman.

Rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske, te da je osnovana i radna skupina koja se bavi tim slučajem.

Osmero hrvatskih državljana nalazi se u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u petak kako su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente.

"MVEP, odnosno naše veleposlanstvo u Južnoj Africi, niti je sudjelovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je sudjelovalo u bilo kakvom postupku posvojenja djece", istaknuo je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkoj špici na Silvestrovo.

Kazao je da ne može iznijeti druge informacije vezano uz optužnicu jer je istraga tamošnjih vlasti još u tijeku, te da se pritvorenim Hrvatima pruža konzularna pomoć.

Grlić Radman je izrazio sućut u povodu smrti umirovljenog pape Benedikta XVI. Rekao je da je papa emeritus jako volio Hrvatsku koju je posjetio 2011. i tada je zagovarao njezin ulazak u EU.

Posljednjeg dana ove godine ministar je komentirao i predsjednika Zorana Milanovića rekavši kako valjda jedini od europskih čelnika "nije bio u Ukrajini, nije nazvao predsjednika Ukrajine, nije nikada javno osudio agresiju Rusije na Ukrajin".

Poželio mu je da u Novoj godini bude konstruktivan a ne kao u ovoj "destruktivan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:22