POZIV ŠVEDSKOJ I FINSKOJ

Ministarstvo vanjskih poslova o Milanovićevom ultimatumu: ‘Veleposlanik pri NATO-u poslušat će - nas‘

‘Veleposlanik Mario Nobilo je u službi zaštite nacionalnih interesa, koji su u ovom slučaju jasni. Širenjem NATO-a jačamo sigurnost‘

Gordan Grlić Radman

 Damir Krajac/CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u četvrtak da će hrvatski veleposlanik u NATO-u poslušati naputak ministarstva pri odlučivanju o primitku Finske i Švedske u savez.

MVEP je time pojasnio izjavu šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana koji novinarima ranije nije eksplicitno odgovorio mora li veleposlanik poslušati predsjednika države ili ministarstvo.

Predsjednik Zoran Milanović želi da Hrvatska uvjetuje primitak Finske i Švedske u NATO promjenom izbornog zakona u BiH s ciljem stvaranja jednakopravnosti tamošnjih Hrvata i u srijedu je izjavio da će hrvatskom veleposlaniku Mariju Nobilu naložiti da u suprotnom uloži veto na širenje Sjevernoatlantskog saveza.

Vlada, pak, ulazak Finske i Švedske bezuvjetno podržava.

"Stalni predstavnik pri NATO-u dobiva naputke iz MVEP-a, to je uobičajena procedura i tako će biti u ovom slučaju", priopćili su iz MVEP-a.

"Dakle, u slučaju pristupanja Finske i Švedske NATO-u stalni predstavnik će postupiti sukladno naputku MVEP-a", naglasilo je ministarstvo i otklonilo svaku dvojbu u postupanje hrvatskog veleposlanika Marija Nobila.

"On je u službi zaštite nacionalnih interesa, koji su u ovom slučaju jasni. Širenjem NATO-a jačamo vlastitu sigurnost", zaključuju na Zrinjevcu.

Šef hrvatske diplomacije inače smatra da je povezivanje ulaska Finske i Švedske u NATO s promjenom izbornog zakona u BiH "vrsta psihološke ucjene".

"Vlada čini sve da ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH, ali to je jedan drugi proces i zahtijeva drugačije postupanje. Ne možete ucjenjivati međunarodnu zajednicu tim pitanjem", rekao je ranije.

Grlić Radman tvrdi da takvim ponašanjem predsjednik nanosi štetu Hrvatskoj, ugrožava joj reputaciju i pretvara je u incidentnu državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 12:36