'ODLUČIVAT ĆE SE SUKLADNO TOME'

Ministarstvo za demografiju i socijalnu politiku priopćilo da je odluka Ustavnog suda u vezi s odredbom Zakona o udomiteljstvu obvezujuća

Vesna Bedeković
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo za demografiju i socijalnu politiku priopćilo je u petak da je odluka Ustavnog suda u vezi s odredbom Zakona o udomiteljstvu obvezujuća za sva javna i državna tijela, te da će - ako zaprime žalbu kao drugostupanjsko tijelo u postupku - odlučiti sukladno propisima i odlukama.

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja". Takav zaključak sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Iz resornog ministarstva poručili su da je ta odluka obvezujuća sva javna i državna tijela.

Naglasili su da se prilikom izrade Zakona o udomiteljstvu prvenstveno vodilo računa o najboljem interesu djeteta te da je prvenstveni adresat Zakona dijete, odnosno ostale socijalno osjetljive skupine, kojima se pruža usluga smještaja u udomiteljskoj obitelji.

"Ustavni sud svojom odlukom nije ukinuo zakon, već je zaključio da su sudovi i druga nadležna tijela, dužna tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom", stoji u priopćenju.

Ministrica demografije i socijalne skrbi Vesna Bedeković prošli je tjedan, komentirajući odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb koji je odbacio zahtjev za udomljavanje istospolnih partnera Šegote i Kožića, naglasila da je Centar u tom slučaju prvostupanjsko, a ministarstvo drugostupanjsko tijelo u postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 22:35