JAVNI NATJEČAJ

Ministarstvo: Za turističke projekte i inicijative škola i strukovnih udruga 3,3 mil kn

Cilj tih višegodišnjih projekata sufinanciranja je poboljšanje kvalitete ugostiteljsko-turističkih kadrova
Nikolina Brnjac
 Darko Tomaš/Cropix

Ministarstvo turizma i sporta izvijestilo je da će do 15. ožujka primati prijave na javni poziv i natječaj kojima strukovnim i umjetničkim školama osigurava 800 tisuća kuna za provođenje turističkih projekata i inicijativa, a strukovnim udrugama 2,5 milijuna kuna za sufinanciranje njihovih projekata.

Ministarstvo turizma i sporta je, naime, u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama javni poziv srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2021. te javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu.

Cilj tih višegodišnjih projekata sufinanciranja je poboljšanje kvalitete ugostiteljsko-turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz jačanje strukovnih udruga, napominju iz Ministarstva.

Planiranih 800 tisuća kuna za strukovne i umjetničke škole namijenjeno je za širok spektar projekata na temu eko turistička destinacija, turizam s elementima volonterizma (turist-volonter), turistički proizvod koji pruža lokalno iskustvo i primjena IT tehnologije u kreiranju turističkog proizvoda, a projekte na natječaj mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači grad npr. Zagreb, županije ili Republika Hrvatska.

Jedna škola pritom može zatražiti najviše 25 tisuća kuna, a ako se prijavljuju dvije ili više škola 50 tisuća kuna, pri čemu će prioritet za dodjelu bespovratnih sredstava imati projekti koji uključuju suradnju s gospodarskim subjektima, institucijama i ostalim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora te projekti koje prijavljuju najmanje dvije škole-partneri iz različitih obrazovnih sektora.

Strukovnim udrugama javnim pozivom dostupno je 2,5 milijuna kuna, i to za projekte podizanja kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu primjenom inovativnih rješenja u cilju održivog razvoja.

Projekte mogu prijaviti strukovne udruge u turizmu i/ili ugostiteljstvu koje statutom imaju utvrđeno djelovanje u području turizma i/ili ugostiteljstva, partneri mogu biti udruge čije područje djelovanja je tematski vezano za projekt odnosno ciljeve, a po pojedinom projektu mogu zatražiti od 40 do 200 tisuća kuna, s time da prijavitelj može tražiti najviše do 70 posto vrijednosti projekta te prijaviti najviše jedan projekt.

Prednost u sufinanciranju će imati prijavitelji koji za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu mladu nezaposlenu osobu odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području (do 30 godina), najmanje jednu nezaposlenu osobu s invaliditetom odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području, koji kandidiraju projekte s naglaskom na održivi razvoj turizma primjenom inovativnih rješenja i imaju jednog ili više partnera u provedbi projekta.

Po podacima koji se iznose, Ministarstvo turizma i sporta je u zadnjih pet godina kroz program "Promocija zanimanja" izdvojilo oko 2,3 milijuna kuna i financiralo 80 projekata, a putem javnog natječaja sufinanciralo 79 projekata jačanja strukovnih udruga u ukupnom iznosu od 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:28