ZARAZA

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA OBJAVILO SVE ŠTO TREBA ZNATI O KORONAVIRUSU Beroš za Jutarnji: 'U stalnom smo kontaktu s talijanskim vlastima'

 
 Ministarstvo zdravstva, Ilustracija / Profimedia

Nakon što je u subotu navečer ministar zdravstva Vili Beroš izjavio da je širenje koronavirusa 'apsolutno nemoguće spriječiti' te da očekuje njegovo pojavljivanje 'u dogledno vrijeme' u Hrvatskoj, u nedjelju je za Jutarnji potvrdio da su hrvatske vlasti u stalnom kontatku s talijanskim dužnosnicima s obzirom da je upravo Italija postala svojevrsni epicentar zaraze na europskom kontinentu.

- S obzirom da se zaraza sad ipak približila Hrvatskoj i da nam se nalazi u susjedstvu, a i s obzirom da je riječ o ubrzanom širenju, moramo poduzeti sve mjere zaštite. U stalnim smo diplomatskim kontaktima s Italijom kako bismo bili pravovremeno i u svakom trenu informirani. Tijekom dana ćemo vjerojatno imati sastanak kriznog stožera i našeg ekspertnog tima, rekao nam je Beroš.

Pitali smo ga i za slučaj talijanskog državljanina i hrvatske državljanke koji su zbog respiratornih problema hospitalizirani u riječkom KBC-u.

- Čekamo nalaze, ali vjerujemo da će biti negativni, rekao je Beroš.

Inače, Ministarstvo zdravstva je objavilo posebni letak u kojem donose sve ključne informacije o koronavirusu koje trebaju znati građani.

- Koronavirus uzrokuje virusnu bolest koja se manifestira simptomima sličnima gripi. Brzo se širi, mogu se zaraziti ljudi i životinje. U nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti - stoji u letku.

Cjepivo protiv koronavirusa zasad ne postoji, a rizične skupine podložne virusu su pušači, djeca i osobe starije od 65 godina.

Ministarstvo zdravstva

Simptomi ove bolesti su: kašalj, grlobolja, temperatura, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje i vrtoglavica.

Virus se širi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem (kihanje i kašljanje) te dodirom predmeta i površina izloženih virusu.

Kako bi izbjegli zarazu, Ministarstvo zdravstva predlaže nekoliko mjera: prati ruke, koristiti maramice, nositi masku, izbjegavati kontakt s domaćim i divljim životinjama te u konačnici, ako imate bilo kakvih nedoumica ili sumnjate da ste oboljeli, javite se liječniku.

Ministarstvo je objavilo i kratki informativno video o koronavirusu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 11:16