PRIOPĆENJE

Ministarstvo zdravstva: 'Podaci HZZO-a o listama čekanja parcijalni su i daju netočan uvid'

 Damjan Tadic / Ilustracija / CROPIX

Ministarstvo zdravstva opovrgnulo je u srijedu tvrdnje objavljene u medijima da se produljilo vrijeme čekanja na preglede jer se te tvrdnje temelje na parcijalnim podacima koji daju netočan uvid.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako HZZO na svojoj internetskoj stranici objavljuje podatke koje dostavljaju zdravstvene ustanove, ali je riječ o parcijalnim podacima koje zasad nije moguće objediniti pa interpretacija tih podataka daje netočan uvid u stvarno stanje čekanja na nacionalnoj razini.

- Kao što je poznato, jedna osoba koja se istodobno naruči u više zdravstvenih ustanova, pogrešnom interpretacijom pojedinačnih podataka po zdravstvenim ustanovama broji se nekoliko puta, što stvara privid povećanih listi čekanja na preglede i dijagnostičke postupke - navodi se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva i HZZO kontinuirano prate broj izvršenih postupaka u zdravstvenim ustanovama, analiza pokazuje kako se broj izvršenih postupaka u prošloj godini znatno povećao, a namjera je da se u 2019. taj trend nastavi.

Intenzivno se radi na implementaciji informatičkih rješenja u cilju uspostave jedinstvene liste čekanja na nacionalnoj razini, koja će objediniti sve pojedinačne podatke, tako da ista osoba neće biti istodobno naručena za isti postupak na više mjesta.

U Ministarstvu kažu kako je uvođenjem prioritetnih lista naručivanja riješeno brzo zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na ozbiljna zdravstvena stanja, kojima je omogućen pregled specijalista u roku tjedan dana.

Projektom su obuhvaćene 24 akutne bolnice i gravitirajuće ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Uspostavom prioritetnih lista tijekom prošle godine zbrinuto je više od 20.000 pacijenata.

- Zdravstvena stanja za više od 90 posto pacijenata obrađenih putem prioritetnog naručivanja doista su zahtijevala prioritetnu obradu. U tijeku je priprema za uključivanje i preostalih akutnih bolnica u prioritetne liste naručivanja - kaže se u priopćenju.

Cilj je smanjiti i preostale liste čekanja te omogućiti obradu u medicinski primjerenom roku i pacijentima čija zdravstvena stanja ne zahtijevaju žurnu obradu.

Stoga se pripremaju kliničke smjernice koje će definirati vrstu i redoslijed obavljanja pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sukladno pravilima medicinske struke, poručuje Ministarstvo zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:20