ZAOKRET

Ministarstvo zdravstva poništilo natječaj na koji se javila tvrtka bivšeg ministra Ljubičića

Tvrtka Aenona Consulting poslala je jedinu ponudu pod grupom B za usluge stručnog koordinatora s ponudom od 1,4 milijuna kuna s PDV-om
Neven Ljubičić
 Davor Pongracic/cropix

Ministarstvo zdravstva je danas popodne u natječajnu dokumentaciju uvrstilo novi dokument kojim je poništilo natječaj na koji se s ponudom javila samo tvrtka Aenona Consulting čiji je osnivač i direktor bivši ministar zdravstva iz redova HDZ-a Neven Ljubičić.

"Članovi stručnog povjerenstva za javnu nabavu utvrdili su da je zastupnik ponuditelja Neven Ljubičić aktivno sudjelovao u pripremi postupka javne nabave kao član povjerenstva za eZdravstvo koje je sastavni dio ovog predmeta nabave", stoji u obrazloženju razloga za poništenje, a na dokumentu se navodi datum 13. travnja 2021. godine.

Međutim, jučer su Jutarnjem listu iz Ministarstva poslali drugačiji odgovor.

"Tvrtka Aenona Consulting d.o.o. nema nikakvu ulogu u sklopljenom ugovoru, niti je bilo ikakvih plaćanja prema toj tvrtki", stoji u dopisu Ministarstva koji su Jutarnjem listu poslali jučer na upit o ulozi tvrtke bivšeg ministra zdravstva Ljubičića koja se javila na natječaj izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije IT sustava eBolnice, ali kao stručni nadzor.

Naime, tvrtka Aenona Consulting poslala je jedinu ponudu pod grupom B za usluge stručnog koordinatora s ponudom od 1,4 milijuna kuna s PDV-om.

No, u Ministarstvu zdravstva, i nakon što su se našli na meti kritika jer nisu željeli portalu Telegram odgovoriti tko je autor platforme cijepise.zdravlje.hr, i dalje, čini se, izbjegavaju konkretne odgovore te se skrivaju iza odgovora tipa da ta tvrtka "nema nikakvu ulogu u sklopljenom ugovoru".

Naime, radilo se o natječaju koji je povezan te su tvrtke DiMeros i Navada, koja se prije bavila izradom cvjetnih aranžmana, poslale ponudu za posao iz grupe A, a Aenona Consulting je poslala ponudu za posao iz grupe B, o kojoj odluka još, čini se, nije donesena. Međutim, Ministarstvo u odgovoru uopće to nije objasnilo, nego su samo izbjegli odgovor. Upravo se taj natječaj našao na listi dokumenata koje su istražitelji USKOK-a još u siječnju zatražili od Ministarstva zdravstva da im se dostave zbog izvida koje su pokrenuli.

Bivši ministar Neven Ljubičić je tvrtku Aenona Consulting osnovao samo 20-ak dana prije isteka roka za dostavu ponuda, a danas i jučer nije odgovarao na pozive.

Priopćenje Ministarstva zdravstva

Ministarstvo zdravstva u utorak poslijepodne oglasio se priopćenjem o poništenju postupka nabave usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice koje ispod prenosimo u cijelosti.

Na prijedlog članova Stručnog povjerenstva za javnu nabavu u predmetnom postupku usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice, nakon izvršenog pregleda i ocijene ponude, a sukladno saznanjima o radu dr.sc. Nevena Ljubičića u Povjerenstvu eZdravstva koji je ujedno i vlasnik tvrtke Aeonona Consulting, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o poništenju postupka predmetne nabave još 13. travnja 2021.

Nakon višemjesečne procedure pregleda i ocjene ponude, 13. travnja donesena je odluka o poništenju postupka nabave u tom dijelu. Iz privitaka javno objavljenog zapisnika u pregledu i ocjeni ponude, koji se nalaze u Elektroničkom oglasniku javne nabave, vidljivo je da je osnovana sumnja na potencijalni sukob interesa postajala puno prije objavljenih medijskih napisa na tu temu.

U slučaju na sumnju pogodovanja gospodarskom subjektu, važno je naglasiti da postoje zakonske mogućnosti za traženje izmjene kriterija za odabir poput žalbe na dokumentaciju o nabavi i ostalih pravnih lijekova.

Bitno je napomenuti da je ovaj postupak dio EU projekta koji se financira iz fondova EU te samim time podliježe izuzetno strogim pravilima i kontrolama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:17