PRUŽILI RUKE

Ministarstvo zdravstva postalo punkt za darivanje krvi, pozivu se odazvao i ministar Vili Beroš

‘Osiguranje dostatnih doza krvi i krvnih pripravaka ključna je komponenta učinkovitosti svakog zdravstvenog sustava‘
Vili Beroš
 Ministarstvo zdravstva RH

Ministarstvo zdravstva danas je postalo punkt za darivanje krvi u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicine. Toj inicijativi odazvali su se zaposlenici Ministarstva zdravstva te su pozvali i ostale da pruže svoju ruku i daruju krv za svoje sugrađane.

Hrvoje Vukadin, jedan od zaposlenika Ministarstva zdravstva, napomenuo je kako se o darivanju krvi mnogo govori, ali malo tko je svjestan da je za svakodnevne potrebe svih bolesnika u Hrvatskoj potrebno 800 doza krvi dnevno te je naveo da je to jedan od razloga zašto je počeo darivati krv.

- Dosad sam darovao krv sedam puta, a kada sam saznao da se otvara punkt na ‘mojem pragu’, u Ministarstvu zdravstva, nisam dvojio i ohrabrio sam svoje kolege da mi se pridruže - rekao je Vukadin.

image
Darivanje krvi u Ministarstvu zdravstva
Ministarstvo zdravstva RH

Jedna od njih je Matilda Ivančić, koja je pohvalila upornost kolege te da nije požalila što se odlučila pridružiti ovoj incijativi u ministarstvu. Čekajući na svoj red, imala je priliku čuti informaciju kako je upravo ovaj ljetni period važan za stvaranje većih zaliha krvi zbog povećane mobilnosti građana, prometnih nezgoda i ostalih nepredviđenih okolnosti.

- To je bio razlog više da pružim svoju ruku, darujem krv i tko zna, možda u ključnom trenutku, baš moja krv spasi nekome život - zaključila je Ivančić.

Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicine, napomenula je da su epidemija i ljetni period podcrtali važnost dostatnih zaliha krvi te je nužno dodatno intenzivirati dobrovoljne akcije poput ove u Ministarstvu zdravstva.

image
Darivanje krvi u Ministarstvu zdravstva
Ministarstvo zdravstva RH

Interes zaposlenika ovog ministarstva ne čudi jer pokazuje visoku svjesnost ovog resora o potrebi osiguranja dostatnih doza krvi i krvnih pripravaka, kako za svoje sugrađane, tako i za zdravstveni sustav.

Zaposlenicima Ministarstva zdravstva pridružio se i ministar Vili Beroš koji je iskazao zadovoljstvo ovom inicijativom te vjeruje u nastavak ovog lanca solidarnosti.

- Osiguranje dostatnih doza krvi i krvnih pripravaka ključna je komponenta učinkovitosti svakog zdravstvenog sustava, pogotovo tijekom ljetne sezone. Osim što darivanjem krvi spašavamo živote, pokazujemo i solidarnost. Drago mi je što su djelatnici ministarstva demonstrirali temeljne ljudske vrijednosti i pokazali brigu za zdravlje svojih sugrađana - zaključuje ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 13:47