FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

MINISTRA ĆORIĆA NAPALI U SABORU 'Sve ste znali a ništa niste poduzeli. Dajte ostavku' PONOŠ PONUDIO MANDAT 'Ćorić je znao godinu dana za razgovor'

 
 Marko Todorov,Bruno Konjevic / CROPIX

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš objavio je u četvrtak da je dao mandat na raspolaganje, nakon što je dva dana ranije objavio audio snimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu.

"Dajem mandat na raspolaganje i spreman sam se suočiti sa svim posljedicama svoje neprimjerene komunikacije", kazao je Ponoš na konferenciji za novinare u prostorijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ponoš je na konferenciji za novinare u utorak objavio audiosnimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje. Ponoš, koji je i član Predsjedništva HNS-a, nakon konzultacija s vodstvom stranke, dao je mandat na raspolaganje na sve funkcije u HNS-u.

Ponoševu ostavku na mjesto direktora Fonda zatražili su HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ćorić je u četvrtak vrlo šturo komentirao zastupničku prozivku da nije ništa poduzeo iako je bio upoznat sa 'slučajem Ponoš-Kotarac', nije odgovorio ni na izravan upit hoće li zbog događaja u Fondu za zaštitu okoliša dati ostavku.

"Insinuacije koje ste naveli, nisu utemeljene, to je sve što ću u ovom trenutku reći na tu temu", odgovorio je ministar zastupniku Miri Bulju (Most) koji ga je prozvao zbog spomenutog slučaja te mu poručio da to više nije pitanje ostavke direktora Fonda Dubravka Ponoša, nego pitanje njegove ostavke.

Hoćete li dati ostavku zbog ovoga što se događa u Fondu? pitao je Bulj, čije je pitanje ostalo bez izravnog ministrovog odgovora.

Ponoš je na današnjoj pressici ispričao kako ministar već godinu dana zna za neprimjereni razgovor.

- Mogu vam reći da sam o temi moje neprimjerene komunikacije razgovarao s ministrom 15. listopada 2018. Taj me događaj tada nije uzrujao. Na Indexu je tada izašla snimka koju su kolega Kotarac ili perači prozora snimili. Kotarac se hvalio da ima 20 snimki. Ja sam samo na jednoj, a što on radi sa snimkama, pitajte njega. Tada sam otišao kod ministra i rekao da je bilo neprimjerene komunikacije. Bio sam vidno uzrujan. Ministar od tada zna za postojanje tog razgovora, a zašto se snimka pojavila sada i zašto sada Ćorić očekuje da dam mandat na raspolaganje, a znao je za taj razgovor već više od godinu dana?, zapitao je Ponoš.

Šef Fonda za okoliš na konferenciji se obrušio na kolegu Kotarca.

- Je li vam čudno da netko nakon toliko mjeseci bolovanja ode na godišnji odmor, zadnji dan godišnjeg ponovno padne u stanje šoka i ostane u njemu? Kako netko u 14 mjeseci može toliko puta promijeniti šifru bolovanja? Je li vam to čudno i sumnjivo? Od politike nisam živio do sada, neću ni ubuduće. Očekujem da se fokusiramo na bitno. Spomenuti kolega Kotarac se boji za svoj život i slobodu. Mislio sam da je netko napravio intervju s partizanima 1942. u Zagrebu kad sam to pročitao. Što se tiče te snimke, nju sam dobio u ponedjeljak u 17.23 sati. Objavio sam ju u utorak u 10 ujutro. Nikada prije ju nisam čuo. Toliko o mojoj transparentnosti, a toliko o onima koji su ju snimili u kolovozu 2018. i više od godinu dana ju nisu objavili. U godinu dana me nitko nije kontaktirao ni zbog jedne prijave, prijetnje ili bilo čega. Iz kabineta ministra sam ju dobio, a kada ju je on dobio, ne znam. Niti sam ju snimio, niti sam ju slao, niti sam ju primio, ispričao je.

Dubravko Ponoš potom je ponovio da je samo jednom izgubio živce.

- Ja nisam divljak. Jednom sam izgubio živce i snosim posljedice zbog toga. Izazova je puno, problema će biti, bojim se kao građanin za rezultate Fonda na kraju 2020. ali dat ću sve od sebe da on bude dobar jer sam uložio dvije godine života u ovo i puno toga sam žrtvovao da bi rezultat bio ovakav i u nekom trenutku sam pogriješio i snosim posljedice za to. U godinu dana me nitko nije kontaktirao u vezi s tom snimkom. Ja ne znam ima li istrage, a ja nisam napravio ništa krivo, ja sam samo transparentno objavio snimku jer je to interes javnosti, a ja strah od snimke nemam. Nisam imao nikakvih indicija da postoje kazneni progoni protiv mene. Zašto ju kolega Kotarac drži godinu dana, a transkripte daje opskurnim portalima, ne znam. Ja sam ju dobio iz kabineta ministra, u 24 sata sam objavio snimku a u 48 sati sam snosio odgovornost. Dao sam mandat na raspolaganje. Procedura je da ide na Upravni odbor, dalje na Vladu, a koliko će trajati procedura ne znam, ali sigurno se neću okrenuti i uzeti bolovanje ili godišnji odmor dok ne bude imenovan novi direktor.

Dodao je da Vlada Andreja Plenkovića i dalje ima njegovu podršku.

- Iako sam direktor na izlaznim vratima, podržavam rad ove Vlade. Može bolje i bilo je grešaka, ali hajdemo se fokusirati na one prave stvari. Timski sam igrač. Svjestan sam neprimjerene komunikacije, a ako je to važnije od milijardu i pol kuna cijeloj hrvatskoj javnosti, ako se zbog toga traži moj odlazak iz Fonda, ja sam spreman nositi posljedice. Prihvaćam svoju grešku i svjestan sam da je to bilo loše. Ali postoje neke druge snimke, neću ih sad citirati. Sigurno je bilo gorih stvari. Jesu li svi ljudi tada otišli od toga, zašto ja baš moram otići...?, zaključio je Ponoš.

Grmoja: Ćorić i Plenković bili su upoznati s događajima u Fondu

Mostovi saborski zastupnici u četvrtak su ustrajali da bi zbog događaja u Fondu za zaštitu okoliša, uz najavljenu ostavku njegova direktora Dubrava Ponoša ostavku trebao dati i resorni ministar Tomislav Ćorić.

Vi ste odgovorni za slučaj u vašem resoru, nije dovoljna samo Ponoševa ostavka, i vi biste ju trebali dati zbog nečinjenja, to je pitanje političke higijene, opetovano je Miro Bulj prozvao Ćorića.

Mislim da svi zastupnici trebaju postaviti pitanje ministrove ostavke, dodao je Nikola Grmoja podsjećajući da su Ćorić i premijer Plenković kroz njegovo zastupničko pitanje iz travnja ove godine bili upoznati s događajima u Fondu, od sumnji u sukob interesa do prijetnji Ponoša zaposlenicima.

Ćorić je u odgovoru naveo kronologiju Grmojina zastupničkog upita ustvrdivši da je njegovo Ministarstvo po tom pitanju poduzelo sve propisane radnje.

Pitanje koje je Grmoja uputio 1. travnja u Ministarstvu je zaprimljeno 3. travnja i temeljem toga je zatraženo očitovanje ravnatelja Fonda Ponoša, koji ga je dostavio 14. travnja.

Temeljem toga, 3. svibnja iz Ministarstva upućen je prijedlog odgovora Vladi i po tom pitanju je Ministarstvo poduzelo sve propisane radnje, rekao je ministar koji pritom nije odgovorio na zahtjeve za ostavkom.

"Ne bih se više referirao, tema nam je zakon o obeštećenju radnika tvrtke Plobest, koji su bili profesionalno izloženi štetnom djelovanju azbesta", kazao je Ćorić.

No, Grmoja je takav odgovor protumačio na svoj način. "Ako je istina to što je ministar izjavio, to bi značilo da su Vlada, odnosno premijer 'zadržali' odgovor na moje zastupničko pitanje kako se ne bi ugrozila stabilnost koalicije s HNS-om", ustvrdio je Grmoja aludirajući na to da je Ponoš HNS-ov kadar.

Mostov zastupnik pozvao je javnost i medije da postave pitanje premijeru Plenkoviću odakle ministru hrabrosti "uvaliti" ga u takve probleme. "Mislim da je presudilo da je važnije spasiti vlastitu kožu", zaključio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:17