NOVI ZAKON O VLADI

Ministre će uhititi bez dozvole Vlade ako ih sumnjiče za korupciju

Zakonom će se posebnom savjetniku i članu Savjeta propisati obaveza da potpiše izjavu o interesima i nepristranosti

Darko Horvat

 Darko Tomas/Cropix

Za nekoliko mjeseci USKOK će moći otvarati istrage te nalagati uhićenja i pritvaranja ministara a da prethodno nikoga ništa ne pita. Preduvjet je, doduše, da se radi o koruptivnim kaznenim djelima za koja se goni po službenoj dužnosti. Za ostala kaznena djela Državo odvjetništvo će, kao i do sada, članove Vlade bez ikakvih prepreka moći podvrgavati kaznenom progonu ako je riječ o djelima za koja je zaprijećena kazna zatvora veća od pet godina. Kod svih kaznenih djela (osim koruptivnih) za koja zakon predviđa kaznu do pet godina zatvora kazneni postupak moći će se pokrenuti tek ako Vlada to odobri skidanjem imuniteta.

To znači da će se protiv ministra bez ikakvih prepreka moći pokrenuti kazneni postupak ako je s 200 kuna podmitio policajca da ga ne kazni za prebrzu vožnju, ali ako je počinio kazneno djelo spolnog uznemiravanja njemu podređenih, djelo upoznavanja djece s pornografijom, obiteljski je nasilnik, obijesno je vozio ili je počinio djelo provalne krađe, protiv njega se neće moći pokrenuti istraga dok Vlada to ne odobri.

Tako izgleda reduciranje imuniteta članova Vlade koje je premijer Andrej Plenković najavio prije nekoliko dana. Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u javno savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o Vladi u kojemu se olakšava kazneni progon zbog korupcije, a dodaje se i nekoliko članaka kojima bi se trebao smanjiti koruptivni rizik kod posebnih savjetnika Vlade ili pojedinih ministarstava. Najveća je novost što će savjetnici potpisivati izjavu da nisu u sukobu interesa.

- Donošenje ovog Zakona, odnosno izmjene i dopune pojedinih odredaba Zakona o Vladi predlažu se s ciljem jačanja preventivnih antikoruptivnih mehanizama uključujući i kroz usklađivanja s preporukama iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a (Skupina država protiv korupcije) - navodi se u prijedlogu.

Članovi Vlade su do 1998. imali isti imunitet kao i saborski zastupnici, a od 5. kolovoza 1998. do danas imunitet je definiran tako da se bez prethodnog odobrenja Vlade ne može voditi kazneni postupak tijekom trajanja mandata zbog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

Svrha je ove odredbe, stoji u obrazloženju, osigurati minimum zaštite i omogućiti nesmetani rad Vlade. Takva zaštita ciljano je određena samo za ona kaznena djela koja se, uvjetno rečeno, mogu smatrati lakšima.

Nastavlja se da su izmjenama kaznenog zakonodavstva te usklađivanjem s međunarodnim i europskim pravom, u razdoblju od 1998. do danas, uvedena neka nova ili izmijenjena postojeća kaznena djela uključujući koruptivna. Za neka od koruptivnih djela propisana je kazna zatvora u trajanju do pet godina.

- S obzirom na visoke standarde i integritet koji su preduvjet za obnašanje dužnosti člana Vlade te s ciljem jačanja transparentnosti i odgovornosti izvršne vlasti u kontekstu borbe protiv korupcije, predlaže se ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Time se ujedno ispunjava preporuka GRECO-a - obrazlažu se izmjene Zakona o Vladi.

Kada je riječ o posebnim savjetnicima Vlade ili pojedinom članu Vlade, zakon kaže da oni ne moraju biti zaposleni u Vladi, ali im se posao koji obavljaju može platiti ugovorom o djelu. U Zakon se dodaje nekoliko članaka koji se odnose na posebne savjetnike. Definira se da se za člana stručnog savjeta mogu imenovati osobe iz reda znanstvenih, kulturnih i drugih javnih djelatnika, iz reda udruga civilnog društva kao i gospodarstvenici i drugi stručnjaci za pitanja iz djelokruga rada savjeta koji su se istaknuli svojim radom. Propisuje se i objavljivanje podataka o posebnim savjetnicima te o članovima savjeta koji će biti prikazani na posebnom obrascu. Zakonom će se posebnom savjetniku i članu savjeta propisati obaveza da potpiše izjavu o interesima i nepristranosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:47