LIJEČNICI PROTIV NAKIĆA

'Ministre, to nisu liste čekanja, nego sustav naručivanja uveden još 2013.'

Gotovo 90 posto obiteljskih liječnika već ima “liste čekanja”. Svaka ordinacija koja ih uvede dobiva oko 1000 kn godišnje od HZZO-a, koji taj sustav i potiče
Na fotografiji: Ministar zdravlja Dario Nakić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Čak dvije tisuće obiteljskih liječnika štrajka već tri godine! Takav se zaključak nameće kad se uzmu u obzir izjave od proteklih nekoliko dana u kojima se uvođenje sistema naručivanja kod općeg liječnika naziva listama čekanja i štrajkom.

No stvarnost je zapravo bitno drugačija.

Naručivanje kod liječnika zakonski je propisano i stupilo je na snagu još 1. travnja 2013. Ne samo da je ono dozvoljeno nego se liječnici dodatno novčano stimuliraju. Naime, riječ je o sustavu pet zvjezdica koji je HZZO ponudio svim timovima koji će za dodatne poslove biti nagrađeni zvjezdicom (simbolika, što podsjeća na hotelske zvjezdice koje određuju kvalitetu) i novčanom stimulacijom.

Uobičajen način rada

Stoga ne samo da “liste čekanja” kod obiteljskih liječnika postoje nego bi se one trebale i primjenjivati. U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje potvrdili su nam ovu činjenicu i rekli da od ukupnog broja timova opće/obiteljske medicine koji su u ugovornom odnosu s HZZO-om, njih 2343, čak 2000 timova ima ugovorenu dodatnu mogućnost (zvjezdicu) naručivanja pacijenata u zadani termin. Tako da za standardni tim od 1700 osiguranih osoba u skrbi prihod po ugovorenoj zvjezdici iznosi oko tisuću kuna godišnje, odnosno 84 kune mjesečno.

Bivšem ministru zdravlja i kandidatu za ministra Narodne koalicije, Siniši Vargi, nije jasno zašto HDZ-ov tehnički-opozvani ministar zdravlja Dario Nakić nepotrebno podiže prašinu oko naručivanja pacijenata na pregled kod obiteljskog liječnika. Upravo on je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) još 2013. godine prilikom potpisivanja ugovornog razdoblja između HZZO-a i ordinacija primarne zdravstvene zaštite dogovorio takav princip rada.

Pogodnosti ili prepreke

- Riječ je o Ugovoru koji je na snagu stupio 1. travnja 2013. godine. Naime, od tada svi obiteljski liječnici mogu dobiti zvjezdicu za svaku dodatnu uslugu koju pružaju osiguranicima HZZO-a. Jedna od tih zvjezdica, kojih je ukupno pet, odnosi se na naručivanje pacijenata - kaže Varga i citira zvjezdicu iz 2013.: “Naručivanje na pregled u ordinaciji, što podrazumijeva postojanje sustava naručivanja pacijenata u određeni termin, odnosno sustava planiranja i trijaže prihvata pacijenata”. - Nepošteno je plašiti pacijente pričama o listama čekanja i štrajku liječnika. Vjerujem da liječnici obiteljske medicine žele uvesti reda da pacijenti ne čekaju nepotrebno satima u ordinacijama koje još nemaju ugovorenu zvjezdicu - kaže Varga.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Vikica Krolo, potvrdila je navode da obiteljski liječnici sustav naručivanja poznaju već godinama i da nije riječ ni o kakvoj novosti.

Ublažio izjave

- Ma koje liste čekanja i štrajk? To nije istina i tako se ne smije govoriti o sustavu naručivanja. Naša želja, ali i potreba je da se svakom pacijentu posvetimo kako to zaslužuje, a ne da se izmjenjuju kao da su na traci - kaže V. Krolo.

Ministar zdravlja Dario Nakić koji je prije dva dana izjavio da je ovo svojevrsni štrajk primaraca jučer je ipak bio umjereniji u izjavama. Naime, pojasnio je da je uvođenje reda uvijek dobrodošlo, ali da izjave čelnika KoHOM-a o 20 minuta za svakog pacijenta nisu realne.

- Ne treba svakom pacijentu posvetiti toliko vremena. Naravno, ima onih kojima treba. U svakom slučaju, to se ne može generalizirati. Isto tako, malo je čudna izjava da će posvetiti svima toliko vremena i da će odraditi 40 pacijenata. Budimo realni, poznavanjem osnovne matematike vidi se da je to nemoguće - kaže Nakić.

'Liječnička komora štiti doktore u bolnicama, a nas zanemaruje'

Nezadovoljstvo liječnika opće medicine zbog osjećaja neravnopravnosti u odnosu na bolničke liječnike sve je izraženije. Za tu neravnopravnost i maćehinsko ponašanje okrivljuju vodstvo Hrvatske liječničke komore. Naime, zadaća HLK je briga o svim liječnicima bez obzira na radno mjesto, a u Koordinaciji obiteljskih liječnika (KoHOM) smatraju da to nije ni približno tako.

S obzirom na to da ne vide drugo rješenje, sve je izglednije da će svoja prava tražiti negdje drugdje, točnije u vlastitoj komori koju planiraju osnovati. Naravno, nakon što samoinicijativno napuste HLK.

Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a, potvrdila je da postoji vrlo ozbiljna intencija napuštanja Hrvatske liječničke komore. Pojašnjava da su liječnici obiteljske medicine nezadovoljni radom HLK.

- Smatramo da nismo u ravnopravnom položaju u odnosu na liječnike zaposlene u bolnicama. Komora se prema njima odnosi majčinski, a prema nama kao maćeha. Isto tako, činjenica je da je predsjednik HLK Trpimir Goluža član HUBOL-a. Zbog svega toga vrlo je vjerojatno da ćemo uskoro krenuti u osnivanje vlastite komore - kaže V. Krolo.

Predsjednik HLK Trpimir Goluža kaže da HLK zastupa i zastupat će interese svih hrvatskih liječnika neovisno o tome gdje rade.

- Paušalno iskazivanje nezadovoljstva, bez konkretne argumentacije, ne mogu komentirati. Stoga nezadovoljne kolege pozivam da se obrate izravno Komori i iskažu razloge svog nezadovoljstva. Smatram da su sve inicijative koje su usmjerene na unapređenje zdravstvenog sustava dobrodošle - kaže Goluža i dodaje da liječnički poziv spada u kategoriju reguliranih profesija, a osnivanje komora u zdravstvu regulirano je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, u skladu je s europskom pravnom stečevinom i ne predviđa osnivanje više liječničkih komora. Ministar zdravlja Dario Nakić nije želio komentirati navode o istupanju primaraca iz HLK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:21