ZABAVA KOD ŽUPANJE

Ministri koji su bili sa zaraženim HDZ-ovcem neće u samoizolaciju: ‘Mahali smo si iz daljine‘

Zdravko Marić, Josip Aladrović i Mario Banožić bili su na susretu gospodarstvenika u Županji
Zdravko Marić
 Goran Mehkek/Cropix

Ministri Zdravko Marić, Josip Aladrović i Mario Banožić neće ići u samoizolaciju nakon što se doznalo da su bili na susretu gospodarstvenika u Županji pored Lovačke kuće jer su epidemiolozi procijenili da nisu imali bliski kontakt sa zaraženim voditeljem Uprave vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma, HDZ-ovcem Damirom Dekanićem, koji je bio na tom druženju, poručili su za Jutarnji list iz Banskih dvora.

image
Damir Dekanić
Vlado Kos/Cropix

- Ministri su kratko u petak, 26. lipnja došli na susret gospodarstvenika u Županji, koji se održao na otvorenom uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uključujući i mjerenje temperature kod ulaza te dostupnost dezinficijensa. U trenutku boravka ministara, na okupljanju nije bilo petstotinjak ljudi, kako su neki mediji izvjestili, nego otprilike 150 – kažu u Vladi.

Dodaju kako s Dekanićem ministri nisu bili u bliskom kontaktu, no odmah po saznanju da je on pozitivan na koronavirus, ministri su, tvrde, kontaktirali epidemiologe s obzirom da je i Dekanić boravio u nekom trenutku 26. lipnja na spomenutom okupljanju.

- Epidemiolozi su procijenili da s obzirom da nije ostvaren nikakav bliski kontakt sa zaraženim, a usto je gospodin Dekanić na testiranju na prisutnost koronavirusa bio pozitivan u srijedu 1. srpnja (pa se mjera samoizolacije odnosi na bliske kontakte unazad 48 sati), a skup je bio 26. lipnja, nema nikakve obveze za testiranjem ili odlaskom u samoizolaciju ministara Marića, Aladrovića i Banožića – poručuju iz Vlade.

image
Josip Aladrović
Bruno Konjevic/Cropix

Ministar financija i prvi na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici za Jutarnji pojašnjava kako nisu bili u Lovačkoj kući, već na otvorenome gdje su bile postavljene klupe i poštivala se distanca, kako im se mjerila temperatura i bili su postavljeni dezinficijensi, te da se on osobno ni s kim nije rukovao, već se pozdravljao laktom ili mahanjem.

- Ja sigurno dva tjedna nikome ruku nisam stisnuo, isključivo se pozdravljam laktom i cijelo vrijeme nosim košulju i sako, odnosno duge rukave. Nekome mahnem, nekoga pozdravim laktom. Sjeli smo tamo, bili kratko, a ja sam poslije morao u Slavonski Brod, a nakon toga sam žurio i na sučeljavanje. Gradonačelnika sam vidio, a za Dekanića, iskreno nisam siguran. Nije bila riječ o stranačkom skupu, nego o skupu gospodarstvenika. U kuću sam samo jednom otišao u wc oprati ruke, a u njoj nije bilo nikoga. Epidemiologe sam kontaktirao prije kampanje i sada, rekli su mi da nije riječ o bliskom kontaktu unutar 48 sati otkad je njemu utvrđeno da je pozitivan – kaže Marić.

Ministar državne imovine Mario Banožić također tvrdi kako nije bila riječ o stranačkom skupu, nego okupljanju gospodarstvenika, te kako su se družili na par stotina kvadrata otvorenog prostora, a ne u Lovačkoj kući, gdje im se mjerila temperatura i koristili su se dezinficijensi.

image
Mario Banožić
Zeljko Puhovski/Cropix

- Nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, mahali smo si iz daljine i epidemiološki nismo dužni ići u samoizolaciju niti se testirati. Možemo se testirati samoinicijativno zbog javnosti, ali mene nitko od epidemiologa nije ni zvao jer nisam bliski kontakt. U Lovačkoj kući nisam ni bio - tvrdi Banožić, te dodaje kako je riječ o velikom vanjskom prostoru na kojem može biti puno ljudi, te da su stolovi bili odvojeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 17:51