VIDEOKONFERENCIJA

Ministri o utjecaju pandemije: Važno je na razini EU pripremiti kartografiju rizičnih područja

Današnja je videokonferencija održana u sklopu programa njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije
Nikolina Brnjac
 Damir Krajac/Cropix

Ministri turizma država članica EU u ponedjeljak su na videokonferenciji raspravljali o utjecaju pandemije Covid-19 na turistički sektor, posebice koordinaciju u donošenju mjera za osiguranje nesmetanog kretanja državljana zemalja članica te mogućnostima potpore sektoru kroz povlačenje sredstava iz fondova EU-a. 

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva turizma i sporta, na videokonferenciji ministara država članica Europske unije zaduženih za sektor turizma sudjelovala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je podsjetila da je Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije započela s proaktivnom komunikacijom vezanom uz problematiku uzrokovanu pandemijom Covid-19 te je izrazila zadovoljstvo da se aktivna rasprava nastavlja jer je upravo sektor turizma znatno pogođen pandemijom.

Današnja je videokonferencija održana u sklopu programa njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije (EU), a na njoj su sudjelovali ministri i visoki dužnosnici država članica EU koji su izrazili spremnost na koordinaciju u donošenju mjera za osiguranje nesmetanog kretanja državljana zemalja članica EU, te održavanje povoljne epidemiološke slike unutar EU. Ministri su izmijenili mišljenja oko nacionalnih procedura koje se odnose na ograničenja kretanja unutar samih zemalja članica, prenosi se u priopćenju.

"Želja nam je prije svega staviti naglasak na osiguravanje mogućnosti slobodnog kretanja za sve državljane EU unutar EU i šengenskog prostora kako bi osigurali nastavak gospodarskih aktivnosti, odnosno turizma. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važno da se na razini EU pripremi kartografija rizičnih područja pojedinačno za zemlje s njihovim regijama s obzirom da epidemiološka slika varira unutar zemalja i njihovih županija", ističe hrvatska ministrica turizma i sporta.

Na konferenciji se razgovaralo i mogućnostima potpore za turistički sektor kroz povlačenje sredstava iz fondova EU kako bi se osigurao brži oporavak sektora u kojem su diljem Europe ugrožena radna mjesta, na što se osvrnula i ministrica Brnjac. 

"Moramo uzeti u obzir dugoročne posljedice krize na turizam i istražiti veze sa zelenom i digitalnom tranzicijom kako bismo izgradili jače, održivije i otpornije turističko gospodarstvo. Hrvatska čvrsto podržava mjere koje će umanjiti negativni ekonomski utjecaj krize Covid-19, posebno one usmjerene na očuvanje radnih mjesta u turističkom sektoru, ali i one povezane s budućom otpornošću sektora. Imajući to na umu, pozdravljamo mogućnosti za podršku sektoru kroz novi višegodišnji financijski okvir i program Next Generation EU", naglasila je ministrica Brnjac.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2021 12:23