VIDEOSASTANAK

Ministri obrane članica Američko-jadranske povelje: Pandemija je pokazala važnost oružanih snaga

Državni tajnik Zdravko Jakop pozdravio je i napredak Albanije te Sjeverne Makedonije na putu ka punopravnom članstvu u EU
Zdravko Jakop
 Bruno Konjevic/CROPIX

U odgovoru na krizu izazvanu pandemijom covida-19 pokazala se važnost uloge oružanih snaga i ulaganja u njihove sposobnosti, istaknuto je u ponedjeljak na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (A-5) na kojem je Hrvatsku predstavljao državni tajnik Zdravko Jakop, priopćio je MORH.

Posljednji ovogodišnji sastanak na najvišoj političkoj razini u godini predsjedanja Bosne i Hercegovine A-5 održan je putem videoveze i bio je posvećen raspravi o naučenim lekcijama u suočavanju s pandemijom covida-19, o rizicima, izazovima i mogućnostima zajedničke A-5 suradnje u razdoblju nakon covida-19 te o A-5 politici otvorenih vrata.

Svi sudionici sastanka naglasili su važnost brzog i profesionalnog angažmana oružanih snaga koje su pružile važnu potporu civilnim strukturama u suočavanju s posljedicama pandemije, navodi MORH u priopćenju.

U tom smislu, državni tajnik Jakop pozdravio je nastavak dijaloga o naučenim lekcijama u borbi protiv pandemije s ciljem podizanja spremnosti odgovora na buduće slične krizne situacije te istaknuo važnost nastavka ulaganja u sposobnosti oružanih snaga koje su se pokazale ključnima u odgovoru na krizu.

Na sastanku su sudjelovali visoki predstavnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative - zamjenik ministrice obrane Albanije Petro Koci, ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković, ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Shekerinska Jankovska, vršitelj dužnosti podtajnika za obrambenu politiku Sjedinjenih Američkih Država Anthony Tata, kao i predstavnici država promatrača - ministar Kosovskih snaga sigurnosti Anton Quni i državni tajnik Ministarstva obrane Slovenije Uroš Lampert.

Državni tajnik Jakop pozdravio je sudjelovanje visokih predstavnika država promatrača, Slovenije i Kosova, te naglasio važnost daljnje progresije politike otvorenih vrata A-5.

Jakop je pozdravio napredak Albanije i Sjeverne Makedonije na putu ka punopravnom članstvu u EU te posebice otvaranje pregovora o pristupanju u ožujku 2020., čemu je važan impuls dalo predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

- Važnu ulogu u tom smislu imao je i Zagrebački sastanak na vrhu čelnika Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji je još jednom potvrdio nedvojbenu europsku perspektivu država jugoistočne Europe - naglasio je Jakop.

Također je pozdravio pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu.

- Sa Sjevernom Makedonijom, NATO obitelj je jača, bez obzira na sigurnosne izazove s kojima se suočavamo, što je posebice važno na širem području jugoistočne Europe - naglasio je Jakop.

Državni tajnik hrvatskog ministarstva je pozdravio pozitivne pomake u procesu normalizacije odnosa na relaciji Kosovo - Srbija kao i u procesu približavanja BiH NATO savezu.

U završnom dijelu izlaganja, Jakop je izvijestio sudionike sastanaka o tijeku priprema za 2021. - godinu hrvatskog predsjedanja A-5 te istaknuo kako će naglasak hrvatskog predsjedništva biti na daljnjem razvoju i unaprjeđenju interoperabilnosti, spremnosti snaga te jačanju otpornosti sigurnosnog i obrambenog sektora na sigurnosne izazove koji prate pandemiju, stoji u priopćenju.

Na kraju sastanka, ministri obrane usvojili su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Američko-jadranska povelja, inicijativa utemeljena 2003. godine, predstavlja partnersku regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe, s ciljem pune integracije u EU i NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:36