KRIZA VLADE

MINISTRI PADAJU, A OPORBA JE U OFENZIVI! Posljednji dan Sabora prije ljetne stanke iz SDP-a i Mosta pripremili zahtjeve za smjenu još četiri ministra

 
 CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić dao je ostavku u trenutku kada se u Klubu zastupnika SDP-a pripremao tekst zahtjeva za njegov opoziv.

U ponedjeljak, posljednji dan rada Sabora prije ljetne stanke, oporba je dovršavala zahtjeve za opoziv čak pet ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Osim za Gorana Marića, Klub SDP-a priprema zahtjeve za smjenu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministrice ze europske fondove Gabrijele Žalac. Klub Mosta je jučer dovršavao zahtjeve za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića. Oba su kluba zastupnika već prikupila dovoljan broj potpisa (SDP-ovci su potpisali zahtjeve Mosta i obrnuto) te najavljuju kako će do kraja tjedna pokrenuti proceduru preostalih četvero ministara.

- Što se tiče ostavke ministra državne imovine, mogu reći kako on nije naveo razloge za ostavku koje mi navodimo u našem zahtjevu za opoziv - izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, napominjući kako je iz izjave premijera Plenkovića o rekonstrukciji Vlade bilo jasno da pritom misli i na ministra Gorana Marića.

Na pitanje hoće li SDP, kako je bilo i planirano, podnositi zahtjev za opoziv ministra Tolušića i ministrice Žalac, Bauk je odgovorio da će i oni biti bivši ministri te da će dinamiku odrediti premijer Plenković.

- Premijer će pritom učiniti sve da to izgleda više kao rekonstrukcija, a manje kao kapitulacija Vlade - rekao je Bauk, navodeći kako vjeruje da će na kraju "biti smijenjeno toliko ministara koliko ih stane u Mercedes ili može otići na roštilj".

SVE AFERE GORANA MARIĆA

SDP-ovci još nisu odredili kada će podnijeti zahtjeve za opoziv Žalac i Tolušića, a o taktici bi trebali raspraviti kada se sastaje Predsjedništvo stranke.

Bauk kaže kako činjenica da je ponedjeljak posljednji dan prije ljetne stanke u radu Sabora nema utjecaja na njihov zahtjev za opoziv ministara. Zahtjev se, navodi, predaje predsjedniku Sabora, a nakon što mu se preda jasni su rokovi u kojima se mora reagirati. Vlada se o prijedlogu, koji mora podržati najmanje petina zastupnika, mora očitovati u roku od osam dana, a u roku od 30 dana on mora biti raspravljen u Saboru.

- U Ustavu piše da se mora raspraviti u roku od 30 dana. Ne piše da će se raspraviti "osim ako Sabor ne zasjeda" - kaže Bauk, najavljujući da Sabor neće izvanredno zasjedati samo zbog Plenkovićeve najave rekonstrukcije Vlade, nego i u povodu oporbenih zahtjeva za smjenu ministara.

Razlozi koje SDP-ovci ističu u prijedlozima za izglasavanje nepovjerenja ministrima Tolušiću i Žalac su isti oni koje su problematizirali mediji. U slučaju ministra Tolušića to je od neprijavljivanja cijele površine kuće u imovinsku karticu do toga da mu je kuću gradila tvrtka s kojom je poslovao kao virovitičko-podravski župan. U slučaju Žalac to je činjenica da je vozila bez valjane vozačke dozvole pa do afere Mercedes.

Most traži smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića iz istih razloga kao i prije godinu dana kada su nabrojali 50 razloga za smjenu, a jedan od njih je bila loša organizacija Hitne pomoći. Smjena ministra Marka Pavića se traži zbog korištenja javnog novca za protureferendumsku kampanju protiv inicijative "67 je previše".

Činjenicu da se Marić kao jedan od petero ministara za koje oporba priprema opozive sam skinuo s popisa komentirao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

- Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poanta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju - rekao je Grmoja, navodeći kako se Marić i Kuščević vraćaju u Sabor i nakon što ih se premijer očigledno odrekao.

- Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima. Svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u Sabor, samo će ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena - zaključio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:46