JACINA KRIŽALJKA

Ministri ponovno zastupnici: Zamjenici su u Saboru dobili svoje mirovine

Šukera je predstavljala Ivanka Roksandić, Vukelića Nedjeljko Strizić, Matulović-Dropulić Božica Šolić, a Božu Biškupića Anđelko Mihalić

ZAGREB - Smijenjeni ministri, prema riječima premijerke Kosor, vraćaju se u Sabor. Iako svi oni imaju pravo na punu plaću prvih šest mjeseci i polovičnu još dodatnih šest mjeseci, ipak će morati u predizbornoj godini raditi u Saboru.

Branko Vukelić i Marina Matulović-Dropulić u Sabor su prošli pobjedom u sedmoj izbornoj jedinici. Od 11. siječnja 2008. godine, kada su imenovani ministrima, u saborskim klupama mijenjali su ih Nedjeljko Strikić i Božica Šolić.

Oni će svoja mjesta sada ustupiti bivšim ministrima. Šestu izbornu jedinicu u Saboru je umjesto Ivana Šukera u ime HDZ-a predstavljala Ivanka Roksandić. Božu Biškupića je pak dosad mijenjao Anđelko Mihalić. Biškupić je saborski mandat osvojio u trećoj izbornoj jedinici.

Više od pola mandata

Zamjenski zastupnici bili su i članovi više saborskih odbora te se u budućnosti trebaju očekivati i određene promjene u više odbora.

Bivši ministri neće automatski sjesti u odbore u kojima su bili njihovi saborski zamjenici te će se unutar Kluba HDZ-a napraviti nova križaljka unutar odbora. Svi zamjenski sabornici u Saboru su sjedili gotovo tri godine. Na taj su način odradili više od pola mandata, čime su stekli pravo na saborsku mirovinu.

Žestoki napadi

Povratkom bivših ministara u saborske klube, premijerka i predsjednica HDZ-a želi ojačati stranku unutar Sabora u predizbornoj godini. S obzirom na to da se bliže izbori i da će sljedeće godine HDZ biti meta još žešćih napada opozicije, u HDZ-u žele da se tim napadima suprotstave članovi s većim političkim iskustvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:48