ZAVRŠEN SASTANAK

Ministri uzeli ‘time out‘ preko vikenda za odluku: ‘Postoje dva modela, naći ćemo rješenje‘

Mjere koje će sigurno ostati su između 2000 i 4000 kuna radnike - rekao je Aladrović
 Bruno Konjevic/Cropix

Završen je sastanak ministara Zdravka Marića, Josipa Aladrovića, Tomislava Ćorića i Nikoline Brnjac s gospodarstvenicima i ugostiteljima oko uvođenja novih mjera za spas gospodarstva. Poduzetnici i ugostitelji su na stol iznijeli svoje zahtjeve, a ministri su uzeli svojevrsni 'time out' preko vikenda do konačnih odluka.

- Prokomentirali smo sve zahtjeve i uzeli smo si vikend za razmišljanje. Mjere koje će sigurno ostati su između 2000 i 4000 kuna radnike. Tu su i mjere covid kredita za što su omogućena dodatna sredstva - rekao je Aladrović.

- Drago mi je što smo imali predstavnike HUP-a, HGK, HOK-a, Glas Poduzetnika... Naravno da smo otvorili sve teme, čuli što udruge očekuju, traže i vide kao način obeštećenja za obustavu rada. Sve prijedloge smo primili na znanje i uzeli si mini time out za vikend da izađemo s konkretnim prijedlozima. Mjere koje stoje na snazi su mjere za očuvanje radnih mjesta, od 2 do 4 tisuće kuna. to ide dalje i koristit će se više nego što smo očekivali pa ćemo osigurati dodatna sredstva. Mjere covid kredita je predstavio ministar Ćorić. Sada je treća faza svojevrsnog obeštećenja, pokriće troškova koji nastaju bez obzira na to da li se posao i gospodarska aktivnost obavlja. Na sastanku su bila četiri predstavnika Vlade. Očekujemo da ćemo tijekom vikenda iznjedriti neko rješenje i početkom tjedna to prezentirati našim partnerima, a onda i javnosti.

Aladrović: 'Podizanjem tenzija nećemo ništa postići'

Aladrović se osvrnuo i na ono što ugostitelji i gospodarstvenici traže.

- Postoje dva modela koja su nam danas prezentirana. Vidjeli smo modele koje zagovaraju udruge poduzetnika. Unutar naših ograničenja koja postoje, ali postoji i prostor za djelovanje Vlade, mi ćemo naći idealan balans. Nećemo u cijelosti prihvatiti jedan ili drugi model, ali ćemo naći nekakvo rješenje, konsenzus koji ima za smisao da se posao i nakon korona krize nastavi u punom obujmu u svim sektorima. Za sada nam ide dobro i sigurni smo da ćemo i dalje pružiti podršku. Naći ćemo idealno rješenje unutar modela. Ne bih rekao da je neki model bolji ili lošiji nego da ćemo na temelju svih prijedloga formirati neko rješenje. Proračun smo dovodili u pitanje ali sve je do sada izdržao. I dalje ćemo se voditi fiskalnom odgovornošću. Svi prisutni su pokazali razumijevanje da ćemo kroz nekoliko dana naći mjere. Uvijek su mjere bile iza lockdowna, bile su adekvatne i pravodobne i tako će biti do sada. Podizanje tenzija nije potrebno ni prihvatljivo. Pokazali smo da smo odgovorni, na raspolaganju i radnicima i poslodavcima. Sada podizanjem tenzija stvaramo nepovjerenje, ne vidim za to razloga, rekao je Aladrović.

Marić: 'Ovo ne bi trebalo značajno utjecati na projekciju BDP-a'

Sastankom je zadovoljan i ministar financija Zdravko Marić.

- Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu da se ova problematika na adekvatan način adresira. Iako je danas bila tema vezana uz ugostiteljstvo, nismo zanemarili i ostale segmente gospodarstva koji su zahvaćeni mjerama. I njihov glas je saslušan iako nisu bili prisutni danas. Prije nekoliko mjeseci je bio veliki interes javnosti i gospodarstva kako će Vlada reagirati, a poslije se pokazalo kao dobar model, za mnoge iznenađujuće dobar u smislu izdašnosti. Bila je važna i pravovremenost tih mjera. Moramo biti svjesni da bi naš dijalog bio kudikamo lakši kad bismo mi znali dokad i kako će se ovo sve razvijati dalje. To i jest ključni izazov, što proračun mora u nadolazećem razdoblju biti dovoljno jak da može odgovoriti na sve izazove. Moramo biti spremni na sve dodatne negativne rizike, rekao je Marić.

Dodao je da će se najprije sudionici sastanka dogovoriti međusobno, a onda će se konkretne mjere i njihova fiskalna težina prezentirati javnosti.

- Nisam baš siguran da govorimo o milijardama eura, ali ne bih licitirao. O ukupnim iznosima ćemo kada dođe vrijeme u idućim danima. Kada govorimo o dosadašnjim mjerama, sve skupa ove godine do sada računamo 8,1 mlrd kuna plus doprinosi plus onaj dio koji se tiče otpisa poreznih potraživanja. Ovdje ipak govorimo o jednom mjesecu i užem segmentu jer nismo u potpunom lockdownu, rekao je Marić.

Odgovorio je i na pitanje o procjeni projekcija BDP-a.

- Što se tiče projekcije BDP-a i dalje smo pri procjeni kakva jest. U ukupnom obujmu ne bi trebalo to nešto značajnije utjecati na samu procjneu BDP-a.

Medak: 'Toliko je problema da ih ne možemo odmah riješiti'

Na kraju se novinarima obratio i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

- Sastanak je izgledao kao da smo prvo očistili luk, malo zaplakali, iznijeli slojeve luka i shvatili svi da ne možemo to brzo riješiti i dogovoriti se. Imamo radni vikend i još idući tjedan i naći ćemo rješenje da se zadovolji i nas i državu. Ne možemo inzistirati ni na čemu, radimo zajednički, i dalje su pregovori u tijeku. Imamo toliko problema da ih sad ne možemo riješiti, vidjet ćemo početkom idućeg tjedna. Trend pada je bio blizu 10 posto svaki tjedan, trend je bio nezaustavljiv. Kada i ako nas otvore, mi nećemo raditi ni 20-30 posto ukupnog prometa. Ako budu mjere i obeštećenje, neće nitko ostati bez posla, rekao je Medak.

sastanak s ministrima kako spasiti privatni sektor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:36