STRAVA U ZAGORJU

MINISTRICA BEDEKOVIĆ OTKRILA Podnesena kaznena prijava protiv vlasnice doma u kojem je izgorjelo šestero staraca

Vesna Bedeković
 Željko Puhovski / CROPIX

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru analizu stanja u privatnim domovima koji skrbe za starije osobe, poboljšanje zakonodavnog okvira i veću kontrolu tih domova kako se ne bi ponovila tragedija iz doma u Andraševcu.

"Prvo, kroz novi zakon o socijalnoj skrbi i kroz učinkovitiji inspekcijski nadzor moramo vidjeti ima li još ovakvih slučaja kao što je Andraševec. Odgovarali li broj odobrenih smještajnih kapaciteta stvarnom stanju, jesu li objekti izgrađeni, uređeni i prilagođeni prema pravilima. Kada to utvrdimo, a takvih domova u Hrvatskoj ima preko 700, tada ćemo nakon snimke stanja moći poboljšati i zakonski okvir i operativnu kontrolu domova", kazao je premijer odgovarajući na upit nezavisnog Tomislava Žagara o skrbi za starije.

"To je je pouka iz ove velike tragedije", rekao je Plenković dodavši kako će napraviti sve da se ovakva situacija više ne ponovi. Plenković je još jednom izrazio sućut obiteljima stradalih u domu u Andraševcu.

Žagar nije bio zadovoljan jer nije dobio odgovor kada će se početi graditi javni domovi za starije u Hrvatskoj, podsjetivši na starenje hrvatskog stanovništva, veliki nedostatak javnih domova kao i velike liste čekanja, ustvrdivši kako tržište ne može pružiti kvalitetnu skrb starih i nemoćnih.

Ministrica demografije Vesna Bedeković također je izrazila sućut obiteljima stradaliih štićenika doma u Andraševcu.

To je bio privatni dom, Ministarstvo s njim nije imalo sklopljen ugovor o financiranju, podsjetila je te izvijestila da su svi štićenici smješteni u odgovarajuće institucije a dio se vratio u obitelj.

U ponedjeljak je obavljen inspekciji nadzor Ministarstva, doneseno rješenje o zatvaranju doma i podnesena kaznena prijava protiv vlasnice doma Zelena oaza, odgovorila je ministrica HDZ-ovu Žarku Tušeku koji je nevjerojatnim ocijenio da nitko u sustavu nije primjetio anomaliju da je u tom domu, umjesto 13 štićenika bilo njih 45.

Ministrica je navela i kako je ministarstvo zatražilo detaljno izvješće svih županija o obiteljskim domovima i ostalim uslugama smještaja osoba starije dobi. U pripremi je i novi zakon o socijalnoj skrbi koji će vezano za smještaj starijih izjednačiti kriterije za obiteljske domove i sve ostale pružatelje smještaja starijih osoba.

Saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP) na početku aktualnog prijepodneva upitao je premijera Plekovića zašto još uvijek nije napravljena obdukcija Siniše Palma, bivšeg pročelnika u Virovitici, na što mu je on odgovorio da je to pitanje za Državno odvjetništvo i policiju.

Zašto još nije napravljena obdukcija Siniše Palma, bivšeg pročelnika za financije u Virovitici koji je pod nerazjašnjenim okolnostima, sumnjaju mnogi, ubijen nakon što je se otkrilo da je iz gradske blagajne nestalo oko 17 milijuna kuna, upitao je Pernar.

Pernar nije bio zadovoljan Plenkovićevim odgovorom, te postavio pitanje "kada HDZ planira vratiti 24 milijuna eura koje je pokrao preko Fimi medije".

Ministra pravosuđa Dražen Bošnjaković, odgovarajući na upit Ante Bačića (HDZ), najavio je da će se novim zakonom o pomilovanju taj institut koji je u rukama predsjednika RH učiniti transparentnijim na način da će se u postupak uključiti struka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 10:54