SKUP U TURSKOJ

Ministrica Brnjac na 17. konferenciji Vijeća Europe ministara nadležnih za sport

"Sport ima ogroman potencijal za promicanje temeljnih vrijednosti i ljudskih prava"

Nikolina Brnjac

 Niksa Stipaničev/Cropix

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u Antalayi u Turskoj na 17. konferenciji Vijeća Europe ministara nadležnih za sport, na kojoj su usvojene dvije rezolucije pod nazivom Sport za sve: ujedinjeni za snažnija društva te Ponovno promišljanje sporta: vodimo put ka zdravoj i održivoj budućnosti.

Ministrica Brnjac na konferenciji se osvrnula na važnost rezolucije Sport za sve te istaknula: "Sport ima ogroman potencijal za promicanje temeljnih vrijednosti i ljudskih prava kao i pružanje jednakih mogućnosti, stoga je odgovornost svih nas učiniti dodatne napore u osiguravanju jednakog pristupa sportu za sve, a posebno za ranjive skupine. Ova rezolucija je važna prekretnica prema osiguravanju veće ravnopravnosti spolova, većoj inkluzivnosti, a posebice sprječavanju bilo kakve štete koju bi djeca mogla doživjeti u sportu.

Hrvatska Vlada je kroz novi Zakon o sportu, koji je u proceduri usvajanja, te Nacionalni program športa 2019. – 2026. upravo ravnopravnost spolova, inkluzivnost te važnost bavljenja sportom kod djece postavila kao temeljna načela u razvoju i provođenju svih mjera u sportu. Uskoro ćemo donijeti Akcijski plan za povećanje broja žena u sportu, a u tijeku je i izrada Protokola za postupanje u slučaju nasilja među djecom u sportskim klubovima te Akcijski plan za provedbu programa mjera edukacije u prevenciji nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih".

Ministrica Brnjac pojasnila je kako su spomenutim Akcijskim planom predviđene važne mjere poput boljeg prikupljanja i korištenja podataka i borbe protiv rodno utemeljenih stereotipa i nasilja te kako je Hrvatska stekla dragocjeno iskustvo sudjelovanjem u projektu promicanja ravnoteže spolova u sportu ALL IN, kao i inicijativi Vijeća Europe Start to talk i projektu Child safeguarding in sport, što potvrđuje kako samo zajedničkim snagama možemo graditi snažnija društva.

Na marginama 17. konferencije Vijeća Europe ministrica Brnjac se sastala s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić s kojom je razgovarala o unapređenju sustava sporta u Europi, predstavila hrvatske primjere dobre prakse po pitanju skrbi o sportašima i trenerima te promicanja tjelesne aktivnosti kao i novine predviđene nacrtom Zakona o sportu koje će značajnije pridonijeti kvaliteti sustava sporta u Hrvatskoj, ali i sve aktivnosti koje Hrvatska provodi kroz projekte Start to talk i Child safeguarding in Sport.

U delegaciji ministrice Brnjac bio je i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je nazočio i sastanku s predsjednikom Europskog olimpijskog odbora Spyrosom Capralosom na kojem su razgovarali o predstojećim događanjima u nadležnosti Europskog olimpijskog odbora.

Ministrica se sastala i s turskim ministrom mladih i sporta Mehmetom Kasapoğluom, a razgovarali su o daljnjem jačanju suradnje u području sporta između Hrvatske i Turske dok je s ministricom obrazovanja i sporta Albanije Evisom Kushi ministrica Brnjac razmijenila iskustva u cilju unapređenja kvalitete sporta za mlade te većeg uključivanja mladih u sportske aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 01:19