REAKCIJA NA ŠTRAJK

MINISTRICA DIVJAK NA IZVANREDNOJ PRESICI 'Sustav je u potpunoj blokadi, ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare sindikate obrazovanja i premijera Andreja Plenkovića na dijalog, da pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto
Blaženka Divjak
 Ranko Šuvar / CROPIX

- Sustav je u potpunoj blokadi, ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati - rekla je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

'Najvažniji cilj je bilo uvesti reformu obrazovanja u sve naše škole. Nakon dugotrajnog puta smo uspjeli, slomili smo otpore promjenama, i po prvi puta u modernoj Hrvatskoj uspjeli smo u tome da je reforma obrazovanja zaživjela u svim osnovnim i srednjim školama. Dio reforme je i poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan. Ja sam sigurna da mogu tvrditi da sam dala sve od sebe da u 2,5 godine poboljšamo status učitelja. Počevši od toga da smo uveli nagrađivanje, napredovanje najboljih po modernim kriterijima, da smo uveli i administrativno rasterećenje. Nemojmo zaboraviti i status službene osobe za učitelje i nastavnike, educiranje, oprema, ali i povećanje plaća koje se događalo i još se uvijek događa', kaže Divjak.

Učitelji i dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu, dodaje.

'Igra moći i nadmetanja između sindikata i premijera'

'Sigurno to nije rezultat samo stanja njihovih plaća. Od početka štrajka sam pokušavala pomiriti dva ustavna prava: na kvalitetno obrazovanje za učenike, ali i pravo učitelja i nastavnika da se bore za svoj bolji materijalni status. Kao ministrica moram brinuti o tome. Od danas to više nije moguće jednako tako pomiriti. Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći i nadmetanja sindikata i premijera i ja u takvim scenarijima ne želim sudjelovati. Nemojmo zaboraviti da je to sustav u kojem imamo 463 tisuće učenika. Ti učitelji sigurno brinu i o učenicima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike. Ja tu želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika, a roditelji žele najbolje obrazovanje za djecu i s pravom su ljuti. Niti jedna strana nije bila spremna do sada za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija. Ovim putem pozivam i sindikate i premijera na dijalog. Pozivam ih da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija, da pronađu kompromis i da stave djecu na prvo mjesto jer u suprotnom svi gubimo. Ja sam sutra ujutro na konzultacije pozvala i sindikate i pravobraniteljicu za djecu. Razgovarat ćemo o mogućnostima nadoknade nastave i o organizaciji školske godine pred nama. Moramo reformi dati šansu. Za to sam zadužila svog savjetnika Marka Košića', zaključila je Divjak.

'Najugroženiji su maturanti'

Košić se zatim obratio novinarima i rekao da su škole već na početku štrajka dobile naputke o tome kako nadoknaditi dane nastave izgubljene u štrajku.

'Taj je naputak i dalje relevantan i tu su četiri mogućnosti: nenastavni dani, subote, skraćivanje školskih praznika ili produžetak nastavne godine. Nisu sve škole u istoj situaciji, niti sve generacije unutar škole i ne postoji magična formula. Najugroženiji su maturanti. Za sada je sve po planu ali moramo biti realni, sve opcije su na stolu otvorene. Mi ćemo od sutra pokušati naći najbolja rješenja i ponuditi ih školama', rekao je savjetnik ministrice Divjak.

'Rekla sam premijeru da je nastavak dijaloga imperativ'

Ministrica je još jednom apelirala na premijera i sindikate i istaknula kako je rješenje u dijalogu i kompromisu.

'Ja pokušavam sve da se otvori dijalog, da se pomaknu početne pozicije i da dođe do kompromisa. I premijeru sam rekla da je imperativ nastavak dijaloga', rekla je.

Upitana o tome je li razmišljala o podnošenju ostavke, odgovara da je razmišljala isključivo o tome kako ne doprinijeti kaosu nego kako učvrstiti put prema traženju rješenja.

'Ja se neću svrstati na stranu jednih ili drugih. Ovo što sada imamo, izostanak dijaloga i kompromisa je nešto što nije dobro', kaže Divjak.

Opći štrajk

Podsjetimo, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec u utorak je objavio početak općeg štrajka u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva prosvjetnih sindikata.

- Više nema cirkularnog, već samo frontalni štrajk. Sve županije, cijela Hrvatska svakog dana je u štrajku do ispunjenja zahtjeva sindikata - rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:48