REAKCIJA

MINISTRICA DIVJAK 'Nema razloga da plaće u prosvjeti ne rastu'

 
Blaženka Divjak
 Marko Todorov / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak uoči sjednice Vlade da nema razloga da plaće u prosvjeti ne rastu te je potvrdila da je sve spremno za frontalnu primjenu "Škole za život" na jesen.

Nakon što jučer sindikati u zdravstvu nisu uspjeli dogovoriti povećanje plaća prilikom isteka kolektivnog ugovora u tom sektoru, ministrica Divjak kazala je kako bi se plaće u javnom sektoru morale staviti u odnos i usporediti.

"Plaće se dobiju kao umnožak koeficijenta i osnovice, ako raste samo osnovica, a netko zaostaje u koeficijentu, u tom slučaju jaz postaje sve veći", izjavila je.

Istaknula je važnost rasta koeficijenta uz rast osnovice plaće, jer učitelji i profesori imaju nizak koeficijent.

"To je razlog za traženje korekcije koeficijenata vezano uz složenost posla. Mislim da nema razloga da plaće ne rastu u prosvjeti, moramo shvatiti da je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost", rekla je ministrica.

Uoči posljednje sjednice Vlade uoči ljetnog odmora, ministrica Divjak je potvrdila da je sve spremno za frontalnu provedbu "Škole za život" na jesen.

"Radimo sve da uđemo čim bolje i spremnije u novu školsku godinu koja je jako značajna za sve nas. Pripreme će se nastaviti prije početka školske godine, a sada radimo koliko je to u našoj moći", izjavila je.

Aladrović: 'Do kraja tjedna poziv na razgovore sa sindikatima i poslodavcima'

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u četvrtak kako će do kraja ovoga tjedna i sindikatima i poslodavcima uputiti poziv za razgovore, istaknuvši da je socijalni dijalog nešto na čemu će inzistirati.

"Do kraja ovog tjedna ćemo uputiti službeni poziv za razgovor i sindikatima i poslodavcima, dakle svima onima koje dugoročno vidimo u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Socijalni dijalog nešto je na čemu ću inzistirati, što ćemo tražiti, što očekujemo od sindikata, što očekujemo od poslodavaca i naravno očekujemo pozitivan rasplet", rekao je Aladrović novinarima prije sjednice Vlade.

Upitan je li po njemu realno da će do takvih razgovora uskoro doći, odgovorio je kako vjeruje da je to realno, ali i nužno potrebno.

Dodao je kako je i proteklih dana bilo razgovora sa sindikatima o kolektivnim ugovorima. "Svakako su to otvorene teme koje moraju biti na stolu, o kojima moramo razgovarati i iz tog aspekta sigurno očekujem da će se sindikati odazvati", poručio je ministar.

Napomenuo je kako su jučer sa sindikatima u zdravstvu, za koje je rekao da ne prijete štrajkom "već upozoravaju da je istekao kolektivni ugovor", dogovorena tri mjeseca 'time outa' u pregovorima o povećanju plaća, kako bi se vidjele mogućnosti kojima raspolaže Vlada i definitivna očekivanja sindikata te potom našao kompromis koji će zadovoljiti sve strane.

Aladrović je izrazio uvjerenje kako postoji mogućnost da će se naći takav kompromis.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković novinarima je kao glavne svoje korake na jesen navela uvođenje fizičko-tehničke zaštite u centre za socijalnu skrb, prije svega detektore metala.

Upitana hoće li, poput nekih drugih ministara, tražiti veće plaće i za djelatnike u socijali, ministrica je odgovorila: "Sve te povišice treba sagledati u cjelini, a onda ćemo vidjeti". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:36