ŠKOLA U DOBA KORONE

MINISTRICA DIVJAK: 'Polaganje državne mature u lipnju naš je prvi scenarij'

Blaženka Divjak
 Ranko Suvar / CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u utorak, uoči videokonferencije s europskim kolegama na kojoj će razmijeniti mišljenja o državnoj maturi i nastavi na daljinu, da je izgledno da će hrvatski maturanti polagati državnu maturu u lipnju.

- Još uvijek najveći broj država nema konačnu odluku, među njima i Hrvatska. Tri, četiri države odlučile su da neće biti mature ili će biti u značajnoj mjeri reducirane, ali to je stvarno manjina. Devet država je odlučilo da će matura biti ili krajem svibnja, tijekom lipnja ili srpnja, a u jednoj državi u kolovozu - rekla je ministrica zemlje predsjedateljice EU-om.

- Mi očekujemo da bismo u prvoj polovici svibnja mogli konkretnije reći koji su to točno datumi, ali za sad je naš prvi scenarij lipanj - izjavila je Divjak.

Podsjetila je da se odluka ne može donijeti bez mišljenja nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i procjene epidemiologa.

- Svi dijelimo otprilike iste brige jer i u onim državama koje i jesu odlučile da će to biti primjerice lipanj, ta odluka ovisi o mnogim faktorima koji će se tek vidjeti.

Dodaje da su za provođenje državne mature potrebna dva do tri tjedna i da će se u školama morati osigurati sve mjere zaštite.

Ministri obrazovanja i znanosti EU-a razgovarat će i o usuglašavanju politika o studiranju u drugim zemljama i osiguranju financijskih sredstava za nastavu na daljinu.

- Ako netko iz Hrvatske želi upisati studij u Austriji ili netko iz Njemačke u Sloveniji - da to može učiniti jer moramo dobro usuglasiti naše politike, ali i tražiti sredstva iz EU fondova kako bi ova nastava na daljinu mogla biti izvedena na najbolji mogući način - objasnila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:27