SASTANAK

Ministrica Divjak u Bruxellesu s povjerenikom EK za obrazovanje Navracsicsom

Blaženka Divjak
 Darko Tomas / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će u četvrtak u Bruxellesu na prvom europskom sastanku na vrhu o obrazovanju, a na marginama sastanka susrest će se s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsem, izvijestilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ministrica Divjak i povjerenik Navracsics razgovarat će o mrežama europskih sveučilišta, planovima Komisije za novi Erasmus program te pripremama Hrvatske za predsjedanje EU-om koje se poklapa s novim programskim razdobljem.

Na sesiji "Pogled u budućnost: koje vještine za desetljeća koja dolaze?" ministrica Divjak sudjelovat će kao panelistica na temu "Skriveni šarm STEM područja znanosti: kako ih učiniti privlačnijima?".

Tema sastanka je "Postavljanje temelja za Europski obrazovni prostor za inovativno i uključivo obrazovanje koje se temelji na vrijednostima“.

Europski obrazovni prostor uključivat će obrazovanje, temeljne vještine te vještine koje će biti važne u nadolazećim desetljećima, a njegovi su ciljevi svima omogućiti mobilnost radi učenja, ukloniti prepreke u priznavanju kvalifikacija na svim razinama obrazovanja, unaprjeđivati nastavne programe, pojačati učenje stranih jezika, uspostaviti mrežu europskih sveučilišta, poticati inovacije u obrazovanju te osigurati veću potporu učiteljima i nastavnicima.

Tijekom sastanka održat će se više od dvadeset i pet paralelnih sesija na kojima će panelisti biti dužnosnici i stručnjaci, a govorit će o kvaliteti obrazovanja, priznavanju kvalifikacija, ulaganju u obrazovanje, važnosti poučavanja temeljnih vještina, učenicima s posebnim potrebama, širenju pristupa visokom obrazovanju, vještinama koje će trebati učenici i studenti na tržištu rada u budućnosti, s posebnim naglaskom na digitalnim vještinama i poduzetništvu.

Događaj će povezati sektor obrazovanja i zainteresiranu javnost - ministre, predstavnike poslovnoga sektora, predstavnike socijalnih partnera, učitelje i nastavnike te predstavnike civilnog društva radi postizanja konsenzusa o tome kako reformirati i modernizirati obrazovne sustave s ciljem poticanja razvoja pravednijega europskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:06