NOVI SUKOB INTERESA

Ministrica Mrak Taritaš preuzela Jedriličarski savez: Dovela supruga i sinu dala 50.000 kuna

Ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš od 15. prosinca 2012. predsjednica je Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS), a nije joj dugo trebalo da se u kući jedrenja okruži ljudima kojima vjeruje i s kojima je u bliskom odnosu, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi među njima je njezin suprug Zlatko Taritaš koji je široj javnosti postao poznat otkako je izbila priča o njegovu zapošljavanju u državnoj tvrtki “Plinacro”. Ministrica je tada brzo reagirala i kazala kako će njezin suprug dati otkaz u toj tvrtki.

Nitko do sada, međutim, nije potegnuo pitanje instaliranja tog istog Zlatka Taritaša u jedno od ključnih tijela HJS-a. Naime, Zlatko Taritaš izabran je u Vijeće za natjecanje HJS-a nakon što je njegova supruga i hrvatska ministrica postala predsjednica Saveza! Do tada nije obnašao nikakve ozbiljne dužnosti u Savezu, niti je jedriličarski trener, niti je sam bio ozbiljni jedriličar.

U intervjuu za “Slobodnu Dalmaciju” ministrica nam je kazala kako su ona i suprug jedriličari iz zabave, da nikada nije bila niti na, kako je kazala, Mrdulju, već da je samo na krstašu s prijateljima prošla pokraj regate. Čim kaže Mrdulja, a ne Mrduja, dovoljno je da se iskusnim, istinskim jedriličarima digne kosa na glavi. No dobro, lako za to, ali što ćemo sa Zlatkom?

Nije briljirao

Dakle, Zlatko je izabran u Vijeće za natjecanje koje Izvršnom odboru HJS-a, među ostalim, i predlaže pravilnike, kriterije za sve i svašta, pa i za raspodjelu novca među jedriličarima. Naravno, zadnja je riječ Izvršnog odbora, ali tu je glavna Anka Mrak-Taritaš glavom i bradom, a savjetovat će je, između ostalih, i suprug Zlatko!

Predsjednik tog vijeća i veliki zagovaratelj aktualne predsjednice je Edo Fantela, otac našeg velikog jedriličara Šime Fantele koji je s Igorom Marenićem u klasi 470 osvojio niz velikih svjetskih i europskih medalja, a uz njega su članovi tog tijela Robert Sandalić, Jozo Višić, Damir Nakrst i - Zlatko Taritaš! Kažu nam poznati jedriličari kako je Zlatko vezan uz jedrenje tek kao – jedriličarski tata.

Da, u priči je i Ivan Taritaš, sin Anke i Zlatka, solidan laseraš koji je imao i nešto uspjeha na regatama, makar nikad na seniorskoj sceni nije briljirao. Primjerice, na svjetskim je prvenstvima u klasi laser bio na 81. mjestu 2006. godine, tri godine kasnije zauzeo je 27. mjesto, a 2010. plasirao se na 65. poziciju. Na regatama Svjetskog kupa ima jedno osmo i jedno deveto mjesto, u Miamiju i Helsinkiju, što su solidna ostvarenja. Ipak, lani je bio treći laseraš na Prvenstvu Hrvatske i prihvatimo to da, ako procijeni struka, i može ući u sustav financiranja.

No, ta je struka, između ostalih, i njegov otac Zlatko, a odluku donosi majka ministrica! I onda, na trećoj sjednici Izvršnog odbora HJS-a, održanoj u Zadru 19. veljače, Ivan je svrstan u treću kategoriju reprezentativaca s odrezanih 50 tisuća kuna za ovu sezonu. Ne dobije se novac odmah, nego se pravda nakon odrađenih natjecanja, no svejedno.

Stvar se, međutim, drastično promijenila na zadnjem sastanku Izvršnog odbora u Zagrebu prije dva dana kada je, kako doznajemo, Zlatko Taritaš kazao kako Ivan ipak neće koristiti namijenjena sredstva za ovu godinu jer iz klase laser prelazi u klasu finn! Zanimljivo kako su se toga u obitelji Taritaš sjetili tek sada, kada su sinu dodijelili 50 tisuća kuna i ostavili mu da odluči, bez pritiska, pa što Ivan kaže.

U svojim je izjavama Anka Mrak-Taritaš govorila i kako sin Ivan treba odlučiti između fakulteta i jedrenja, no 50 tisuća kuna imao je rezerviranih, da odluči bez pritiska. Odlučio se, čini se, za finn (teški olimpijski samac), klasu mahom težih jedriličara od onih u laseru kojom u Hrvatskoj vlada Ivan Kljaković Gašpić, i teško će se tu probiti na svjetskoj sceni.

Srušeni temelji

No, u Hrvatskoj bi, recimo, umjesto treći u laseru mogao biti drugi u finnu, makar je i to upitno jer se finna uhvatio i Milan Vujasinović iz Splita... U novoj klasi ne bi ni trebao imati prava na sredstva koja je zaradio kroz drugu klasu.

Ministrica Mrak-Taritaš ušla je u hrvatsko jedrenje s idejom da razvija bazu, obogati konkurenciju u svim klasama, omasovi sport... No, u startu je krenula kao “slon u staklarnici”. Porazbijala je puno toga, srušila mnoge temelje vrhunskog olimpijskog jedrenja koji su postavljani godinama prije nje.

Puno je onih koji se bune kontra njezina pristupa, a među njima je i dobar dio naših olimpijaca iz Londona, ali za sada se boje govoriti. Strahuju zbog mogućih posljedica u Savezu.

Na izborima u Biogradu u prosincu prošle godine tijesno je Mrak-Taritaš pobijedila, bilo je 61:59 u njezinu korist. Puno je malih klubova glasalo za nju, kako i ne bi kad je obećala razvijati bazu, širiti jedrenje, i bazu jedrenja, ali i glasačku bazu.

A, razmišlja predsjednica, na putu prema vrhu oni najbolji u olimpijskim klasama mogu se i sami snaći. Uz ona osnovna sredstva koja prime od HOO-a, a koja im proslijede kroz HJS. Jedriličarski kuloari žestoko su protiv aktualne predsjednice. Uskoro bi neki mogli i progovoriti..., piše Slobodna Dalmacija.

Pobuna olimpijaca

Na HJS-ovu Izvršnom odboru (IO) u srijedu su predstavnici naših jedriličara u olimpijskim klasama potegnuli pitanje takozvanog pododbora za olimpijsko jedrenje. Takav je odbor postojao lani i brinuo se, zapravo, o kompletnom olimpijskom jedrenju. Jer, sami jedriličari i njihovi jedriličari najbolje znaju svoje potrebe.

Primjerice, ako je Svjetsko prvenstvo klase Finn u Australiji, a klase 470 u Italiji, onda je jasno da su “fincima” puno veći troškovi, a radi se o istom rangu natjecanja. I tu treba biti fleksibilan, no aktualni IO na čelu s Ankom Mrak Taritaš unaprijed je odredio sredstva bez osjećaja za prave potrebe jedriličara.

I to sada dio trenera i dužnosnika želi promijeniti, vratiti taj pododbor, o čemu je i bilo riječi u srijedu, no ostalo je to na ideji, kao inicijativa, ali bez konkretnih obrisa. Jer, vraćanjem pododbora za olimpijsko jedrenje znatno bi se smanjile ovlasti aktualnog Vijeća za natjecanje u kojem je, kako smo naveli, i ministričin suprug Zlatko Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:12