NOVA REAKCIJA

MINISTRICA MURGANIĆ O SLUČAJU S PAGA 'Majka nema kompetencije da u ovakvoj situaciji preuzme njegu i brigu o djeci. Odlučit će sud...'

 
Nada Murganić
 Luka Gerlanc, Jure Miskovic / CROPIX

Nakon što je danas zbog tragedije na Pagu predložila smjenu ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je za RTL govorila o propustima te institucije i o cijelom sustavu.

Podsjetimo, jučer je 54-godišnji otac bacio svoje četvero male djece s balkona kuće na Pagu nakon čega je sam otišao na policiju. Za sada se brani šutnjom pa nema dodatnih informacija o motivima za taj strašni čin, a danas mu je određen istražni zatvor.

Ministrica Murganić kaže da su i ona i dvije inspekcije već otišle u Centar za socijalnu skrb u Zadru. Uočen je teški propust u organizaciji rada i u radu koji je u nadležnosti ravnateljice te institucije, a njezinu će odgovornost preispitati Upravno vijeće u Zadru.

Odgovor na pitanje jesu li djeca zbog zanemarivanja već trebala biti oduzeta ovim roditeljima bit će poznat sljedeći tjedan, kaže ministrica Murganić.

'Svima je jasno da se u obitelji predugo vodio nadzor. Vodio se nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi starijeg djeteta i tu su bili jako loši rezultati jer je dijete moralo napustiti obitelj. Već samo to je bilo suspektno i upozorenje da treba vršiti gotovo svakodnevnu kontrolu uvjeta života, omogućavanja dobrog i pravilnog razvoja i rasta četvero male djece, koja su i boležljiva i imaju određene teškoće u razvoju. Svakako da se tu iz mnogo čega vidjelo da Centar za socijalnu skrb nije redovno pratio taj rast i razvoj, odnosno uvjete života u obitelji i da nije davao na vrijeme preporuke da se pomogne obitelj, odnosno da se u prvom redu pomogne djeci', rekla je Murganić za RTL i dodala da djeci sada, nakon fizičkog oporavka treba i psihološka i psihijatrijska pomoć, a zatim ih je potrebno smjestiti sve četvero zajedno u udomiteljsku obitelj.

Ministrica je jučer razgovarala i s majkom te djece. Za RTL je ispričala što joj je rekla.

'Majka uglavnom ne zna zašto se to dogodilo. Nije previše niti kritična prema toj situaciji. Po njezinom, dosad je bilo sve u redu. Ne mogu reći, majka sigurno ima topli odnos s djecom kao i svaka majka, ali ona nema kompetencije da, pogotovo sada u ovako teškoj i traumatiziranoj, situaciji preuzme njegu i brigu o djetetu. A o tome, hoće li ona i dalje imati skrb i roditeljsko pravo nad svojom djecom, o tome ne odlučuje centar, nego daje procjene, a zajedno sa svim drugim stručnjacima će odlučiti sud', kaže Murganić.

Upitana osjeća li se i ona odgovornom, Murganić kaže:

'Izuzetno se osjećam odgovornom. Sve što radim, i kako sam postupila u ovom slučaju, mislim da se zaista ponašam odgovorno. I u vremenu od kada sam preuzela Ministarstvo činim sve da se Ministarstvo osnaži', kaže Murganić, a na pitanje o političkoj odgovornosti kaže tek da je to dio politike i da oni koji traže tu političku odgovornost nisu bili toliko kritični kada su oni sudjelovali u dužnostima u Ministarstvu. Ipak, priznaje da je sustav devastiran i da nema socijalnih radnika, no ističe da je Ministarstvo postupilo na odgovoran način, kako sada, tako i u slučaju u kojem je majka u Puli zadavila svoje dijete.

Na još jedno pitanje o tome hoće li ona premijeru ponuditi ostavku, Murganić je za RTL rekla:

'Radi se o tome da sigurno postoji mnogo naših akcija i skrbi prema korisnicima, o radu socijalnih radnika koji rade izuzetno težak i nezahvalan posao, koji su uvijek krivi i kada nisu krivi, da to ostaje u sjeni. Po ovakvim situacijama ne možemo okriviti cijeli sustav. Političari će sigurno razgovarati o političkoj odgovornosti, ali i oni imaju odgovornost, jer taj sustav nije počeo sa mojim dolaskom. Moja odgovornost je u mojem predanom radu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:23