REAGIRANJE

Ministrica Obuljen: Zabrinuta sam za budućnost SC-a

Redatelj Miran Kurspahić: Sada čekamo na reakciju resornog ministarstva Blaženke Divjak
Nina Obuljen Koržinek
 Damir Krajac / CROPIX

“Potaknuti apelima i peticijama kulturnih djelatnika ovaj smo tjedan uputili dopis sanacijskom upravitelju gospodinu Mirku Bošnjaku, izražavajući našu zabrinutost zbog nastale situacije i apelirajući na njega da preispita svoju odluku, a ujedno smo izrazili i spremnost Ministarstva kulture da se uključi u raspravu o budućem statusu kulture u okviru SC-a.

Predstavnici Sanacijske uprave SC-a su nam prenijeli informacije kako će Nataša Rajković nastaviti voditi započete projekte i kako će na vrijeme biti prijavljeni projekti za sljedeću godinu”, stoji u priopćenju koje su poslali iz Ministarstva kulture. Ministrica Nina Obuljen Koržinek za Jutarnji list dodatno pojašnjava: “Iako smo pokušali svi zajedno sjesti za stol, dogovor se nije dogodio, od ranije su jako narušeni međuljudski odnosi. Moj je prijedlog, što sam i rekla na sastanku, bio da se u funkcioniranje SC-a uključe aktivnije uključe predstavnici umjetničkih akademija Sveučilišta u Zagrebu kako bi se ojačala pozicija struke u SC-u”.

Naime, Ministarstvo kulture primilo je u nekoliko posljednjih dana dopise i protestne reakcije strukovnih i umjetničkih udruga te pojedinačnih kulturnih djelatnika u kojima izražavaju zabrinutost zbog razrješenja dugogodišnje voditeljice Kulture SC-a Nataše Rajković, koje, kako je stajalo u dopisu, “nije obrazloženo objektivnim argumentima”.

Sanacijska uprava

U dopisu također stoji i kako narušeni odnosi “ne bi trebali utjecati na odluke koje mogu dovesti do degradiranja i rastakanja iznimnog prostora kulturnog djelovanja” te također: “Iako Ministarstvo kulture nema ovlasti izravno utjecati na odluke Sanacijske uprave, na našu su inicijativu tijekom protekle godine održani višekratni razgovori sa sanacijskim upraviteljem kao i razgovori s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu o nezadovoljavajućem statusu Kulture u SC-u”. Dalje navode: “opravdano smo zabrinuti i zbog mogućih posljedica na daljnji tijek i konačnu realizaciju započetih projekata, posebno onih koji se financiraju sredstvima državnog proračuna i europskih fondova.

Poznavanje područja

U međuvremenu se o smjeni Nataše Rajković oglasio u kulturnim krugovima posljednjih tjedana mnoštvo puta prozivan Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak koji je rekao kako je odluka o smjeni Nataše Rajković i još dvoje v.d. pomoćnika ravnatelja sukladna statutu i novom pravilniku, u kojemu stoji kako da “pomoćnike ravnatelja koji su voditelji ustrojbenih jedinica imenuje ravnatelj uz suglasnost Upravnog vijeća na rok od četiri godine”, a pomoćnici ravnatelja SC-a Zagreb počeli su obnašati dužnost 1. kolovoza 2014., što se završilo ovih dana. To bi im mogao biti argument za protivnike koji tvrde da se smjena dogodila usred ljeta kako bi bila slabija medijska reakcija.

No, kulturni djelatnici tvrde kako nominalno jest sve po pravilniku, no kada je riječ o kulturnim institucijama potrebno je, naprosto, slušati struku. Redatelj Miran Kurspahić, naime, pokrenuo je peticiju, pismo podrške smijenjenoj Nataši Rajković na portalu teatar.hr koju je do sada potpisalo preko 900 ljudi, mahom iz kulture. Za Jutarnji Kurspahić kaže: “Drago mi je i ispravno je što je ministrica kulture reagirala pozitivno na cijelu priču, no sada je na red da se oglasi i resorna ministrica Blaženka Divjak pod čijom je SC ingerencijom.”

Kurspahić i dalje misli kako se čitava priča odvija ljeti jer se “računalo na ljetnu inerciju”, no kulturnjaci su se udružili i pokazali drugačije. “Način na koji se odvila čitava smjena jest sramotan, a struka pri tom uopće nije uzeta u obzir. Čitao sam obrazloženje sanacijskog upravitelja, to su tehnička pitanja, no nema niti jednog stručnog obrazloženja za smjenu Nataše Rajković”, zaključuje Kurspahić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:17