MARIJA VUČKOVIĆ

Ministrica poljoprivrede o povlačenju niza proizvoda: ‘Stručnjaci me uvjeravaju da nema razloga za brigu‘

Povlačenje proizvoda koji sadrže, u posljednje vrijeme najproblematičniji aditiv etilen oksid, krenulo je krajem prošle godine
Marija Vučković
 Tomislav Kristo/Cropix

Marija Vučković, resorna ministrica poljoprivrede, gostovala je u Dnevniku N1 Televizije. Tema je bila nešto što sve više zaokuplja pažnju javnosti u zemlji, a to je sve češće povlačenje proizvoda s polica.

“Aditiv je porijeklom iz Turske, guma od rogača, no oni koji su stručniji od mene u ovoj tematici, kažu da ne bismo trebali biti zabrinuti. Riječ je o najvišoj razini zaštite svih potrošača u EU. Etilen oksid koji se otkrije u aditivu, nije uopće dozvoljen u EU, a povlače se i opozivaju proizvodi koji imaju taj aditiv označen svojim brojevima. Ono što je bilo testirano govori da su količine tog nedozvoljenog dijela vrlo, vrlo niske. One su na ivici detekcije”, kaže Vučković.

Proizvodi koji sadrže etilen oksid, najproblematičniji aditiv u posljednje vrijeme, povlači se od kraja prošle godine.

“Mi smo prošle godine imali 12 povlačenja proizvoda u kojima je pronađen etilen oksid, a ove godine ih imamo, do danas, više od 50 od dosad povučenih 71 proizvoda”, veli.

Spomenula je kako se i od namirnica, etilen oksid najčešće može naći u jogurtima, sladoledima, pekarskim te pojedinim proizvodima od mesa. Također, hvali rad nacionalnog veterinarskog sustava.

“Oni koji su puno stručniji od mene kažu da nema razloga za zabrinutost. Naše je uspostaviti EU integriran sustav, a ocijenjeno je da je hrvatski sustav u potpunosti integriran. Ja želim pohvaliti rad cijelog nacionalog veterinarskog sustava, nema ih dovoljno. On se prilično odgovorno suočava sa svim opasnostima i rad im se primijećuje na međunarodnom nivou, nažalost nedostaje nam veterinara u sustavu”, govori Vučković za N1.

U ministarstvu ih najviše brine brz rast cijena stočne hrane, dok o inflaciji i poskupljenju namirnica spominje kako je generalni konsenzus stručnjaka da će se rast cijena smiriti do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:30