MARIJA VUČKOVIĆ

Ministrica poljoprivrede: Primarna proizvodnja duhana u Hrvatskoj ima budućnost

Za tvrtku Hrvatski duhani 360 proizvođača s područja Podravine i Slavonije duhan uzgaja na 2700 hektara
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
 Vlado Kos/Cropix

Unatoč velikim rizicima u sektoru - nedostatku radne snage, starosnoj strukturi i odnosu prema zdravlju - primarna proizvodnja duhana u Hrvatskoj ima budućnost, rekla je u utorak ministrica poljoprivrede Marija Vučković na 21. Danu polja duhana, održanom na agro-turističkom imanju Višnjica kod Virovitice.

Tradicionalni Dan polja duhana održan je u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg domaćeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije više od 60 godina, a uz okupljene proizvođače duhana i ministricu Vučković, bili su nazočni i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Ministrica Vučković izjavila je da je to vrijedna proizvodnja koja u Hrvatskoj ima svog organizatora, prilično siguran otkup, mogućnost prerade i zatvoren ciklus do proizvodnje gotovog proizvoda što bi svaka država podržala.

"Osim dohodovnih potpora, nastojat ćemo podržati sve investicijske inicijative putem programa ruralnog razvoja“, navela je. Dodala je kako se Vlada i Ministarstvo zalažu za održavanje potpora na svim razinama u Europskoj uniji preciziravši da je za duhanski sektor predviđena omotnica vrijedna 42 milijuna kuna kao i prošle godine.

„Obzirom na određena pravila, cijela se omotnica lani nije potrošila pa smo povećali jediničnu cijenu za duhan tipa svijetla virdžinija na 6,25 kuna po kilogramu“, precizirala je ministrica Vučković.

Za tvrtku Hrvatski duhani 360 proizvođača s područja Podravine i Slavonije duhan uzgaja na 2700 hektara.

Ukupna godišnja vrijednost otkupa duhana iznosi oko 90 milijuna kuna, a duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura u kojoj Hrvatska ostvaruje visoku konkurentnost, pa onda i zamjetnu proizvodnju na razini Europske unije, s obzirom da se u Hrvatskoj proizvede 5 posto ukupne proizvodnje duhana u EU.

„Iza nas je zahtjevna proizvodna godina, ali zahvaljujući zajedničkim naporima i poštivanjem najboljih agrotehničkih mjera, uspijevamo i ove sezone ostvariti dobre rezultate i solidne prinose. Uvjereni smo da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj i vidimo potencijal za rast proizvodnje, što aktivno i potičemo“, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih duhana Imad Ud-Din Muhammad.

Dodao je kako tvrtka kontinuirano povećava otkupne cijene, značajno investira u tehnologiju i održivost ukupne proizvodnje.

"Pokrenuli smo jedan od prvih programa održivosti u poljoprivredi u Hrvatskoj, koji smo sada dodatno ojačali na razini BAT grupe, pa dodatno jačamo fokus i ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti unutar cjelokupnog lanca opskrbe", naglasio je.

Na Danima polja duhana" najboljim proizvođačima dodijeljene nagrade „Duhanac“, pa je tako za najveći proizvedeni volumen nagrada pripala Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos Bernardu Štrbaku, a za najbolju proizvedenu kvalitetu duhana Nikoli Obradoviću.

Ove su godine uvedene dvije nove nagrade - za tehnološki najinovativnijeg proizvođača te ekološki osviještenog proizvođača duhana - koje su pripale Mirku Čavriću, odnosno Nikolini Pančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:15