ZADOVOLJNA REZULTATIMA

Ministrica turizma: ‘ECDC-jeva koronakarta nije nam naštetila, a objasnit ću vam i zašto‘

Naglasila je kako su dosadašnji podatci u turizmu iznimno dobri, pogotovo za srpanj koji su 80 posto u odnosu na rekordnu 2019.
Nikolina Brnjac
 Damir Krajac/Cropix

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je kako je vrijeme od 15. srpnja do 15. kolovoza ključno za naš turizam jer čini otprilike 35 posto ukupnog turističkog prometa te da, ako se nastavi dolazaka turista i pridržavamo epidemioloških mjera, možemo biti na 60-ak posto iz rekordne 2019.

Ministrica je to izjavila u razgovoru za RTL televiziju, napomenuvši kako u tom razdoblju svaki sljedeći dan donosi otprilike 100 milijuna eura prihoda za sam turizam.

Naglasila je kako su dosadašnji podatci u turizmu iznimno dobri, pogotovo za srpanj koji su 80 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. "Trenutačno u Hrvatskoj imamo 850.000 turista", rekla je dodavši kako je od početka godina do današnjeg datuma bilo više od 5,3 milijuna dolazaka.

Kada gledamo po noćenjima, istaknula je, kako je to otprilike 30 milijuna noćenja. U usporedbi s prošlom godinom, mi smo u dolascima na otprilike 50 posto, napomenula je i dodala kada se gledamo s 2019. i u istom periodu, od siječnja do srpnja, također smo na nekih 50-ak posto.

To znači, smatra ministrica, da su brojke itekako dobre i ako nastavimo ovakvim tempom, možemo očekivati, ako se i pridržavanje epidemioloških mjera nastavi i kontinuitet dolazaka turista, možemo biti na 60-ak posto 2019. godine.

Na pitanje je li turizmu naštetilo to što nas Europa epidemiološki gleda kao jadransku obalu, a ne pojedinačno po županijama ministrica je odgovorila: Naravno da nije zato što nas naša tržišta gledaju po županijama.

"Naša tržišta imaju županijski pristup i ono što je svakako najvažnije da smo mi prema brojkama najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu", rekla je Brnjac i dodala kako su 14-dnevne incidencije u Španjolskoj otprilike na 600, Portugalu otprilike na 300, a Hrvatska je na 30 i cilj nam je i dalje ovim mjerama ostati najsigurnija turistička destinacija.

Poručila je kako je prema svim podatcima Hrvatska i po samoj ECDC karti i brojevima, s 33 zaraženih u 14-dnevnoj incidenciji sada najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, što nam je i najvažnije kako bismo ostali turistički najsigurnija destinacija.

Navela je i kako je doba struktura turista u Hrvatskoj otprilike 30 do 50 godina, koji u smještaju traže sigurnost na prvom mjestu. Zato smo krenuli početkom godine u Stay safe projekt, podsjetila je i dodala kako gost traži sigurnost i izoliranost.

Istaknula je kako su najviše popunjeni hoteli s pet zvjezdica i kampovi. Hoteli su otprilike na 95 posto popunjenosti, a kampovi otprilike 100 posto, dodala je.

Odgovarajući na upit naglasila je i kako su u turizmu najpogođenije turističke agencije pa je zato Vlada, uz mjere očuvanja radnih mjesta do sad odvojila otprilike 12 milijardi kuna.

Vlada je odlučila dati i 36 milijuna kuna turističkim agencijama kako bi se mogle što bolje pripremiti i za ovu turističku sezonu te izdržati i opstati.

Brnjac u Umagu: Ovakve manifestacije puno znače za promociju turizma

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u nedjelju navečer je u Umagu, gdje je nazočila finalnom meču teniskog turnira Croatia Open kao izaslanica Vlade RH, novinarima izjavila kako ovakve manifestacije jako puno znače za promociju hrvatskog turizma.

"Plava Laguna Croatia Open Umag naš je najdugovječniji turnir s tradicijom od preko 30 godina. Jako smo zadovoljni s dolascima stranih turista u Umag, a turnir je sigurno jedan od motiva dolazaka u destinaciju. Također, važan je i multiplikativan faktor za promociju koju nam čine ovakve manifestacije", ocijenila je ministrica Brnjac.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima ovogodišnje turističke sezone, istaknula je kako se u periodu od 15. srpnja do 15. kolovoza ostvaruje 35 posto godišnjeg turističkog prometa, što znači da nam sada svaki dobar dan vrijedi dodatnih i do 100 milijuna eura u turizmu.

"Stoga nastavimo biti odgovorni" - poručila je hrvatska ministrica turizma i sporta

Brnjac je dodala kako u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista dok je u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno čak oko 78 posto prometa iz srpnja 2019. Stoga, kako je navela, u Ministarstvu turizma vjeruju da se - uz ovaj tempo te uz pridržavanje svih epidemioloških mjera - može doseći željenih 60 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:46