TURISTIČKA SEZONA

Ministrica turizma Nikolina Brnjac: ‘Idući tjedni ključni za ovogodišnju sezonu‘

‘U ovom trenu u Hrvatskoj boravi više od 700.000 turista, a pred nama je razdoblje u kojem možemo očekivati i još veći broj turista‘
Nikolina Brnjac
 Damir Krajac/Cropix

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u srijedu je poručila da su sljedeći tjedni ključni za ovogodišnju turističku godinu te ako se održi povoljna epidemiološka situacija, da će se stvoriti preduvjeti i za dobre rezultate u jesenskom dijelu turističke godine.

Brnjac je na Plitvičkim jezerima održala sastanak s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora na području Ličko-senjske i Karlovačke županije o provođenju mjera u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone, priopćeno je iz Ministarstva.

Pritom se razgovaralo o načinu održavanja povoljne epidemiološke situacije uzimajući u obzir da Hrvatsku od 15. srpnja očekuje najveći prosječni priljev turista.

„U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 700.000 turista, a pred nama je razdoblje u kojem možemo očekivati i još veći broj turista. Situacija u nama konkurentnim destinacijama nije povoljna i to nam svima mora biti upozorenje da nastavimo biti odgovorni. Sljedeći tjedni ključni su za ovu turističku godinu ne samo iz razloga što očekujemo najveći broj turista i najveću potrošnju, već i zbog toga ukoliko održimo epidemiološku situaciju povoljnom, stvorit ćemo preduvjete i za dobre rezultate u jesenskom dijelu turističke godine što nam svima mora biti cilj“, poručila je ministrica Brnjac.

Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je distribuciju 1,08 milijuna antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo diljem Hrvatske koji su dostupni za domaće i strane turiste. Povoljniji antigenski testovi bit će dostupni za turiste koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smještaju, a za tu mjeru je osiguralo 20 milijuna kuna, navela je.

Po podacima iz sustava eVisitor, Ličko-senjsku i Karlovačku županiju do danas je u ovoj godini posjetilo gotovo 200.000 turista koji su ostvarili oko 730.000 noćenja, odnosno ostvareno je 52 posto više dolazaka i 35 posto više noćenja na području ove dvije županije nego u istom razdoblju protekle godine.

Najveći broj noćenja dosad bilježe Novalja, Senj te Plitvička jezera i Rakovica, a najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Slovenije (143.000 noćenja), Njemačke (120.000) i Poljske (62.000).

Na razini čitave Hrvatske dosad je u 2021. godini ostvareno 3,9 milijuna dolazaka i 20,4 milijuna noćenja, odnosno 51 posto više dolazaka i 47 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, zamjenik načelnika Općine Plitvička Jezera Milan Prica, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Ličko – senjske županije Ružica Ćanić, direktor Turističke zajednice Ličko – senjske županije Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević, direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Grada Gospića Maja Strilić, tajnik Turističke zajednice Plitvička Jezera Boris Luketić te vlasnik Hotela Stara Lika Jurica Vrkljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 01:05